≫ 

U Prijepolju kolo zaigrali Srbin, Albanac, Makedonac: Svako obukao svoju nošnju, vijore se zastave

U Prijepolju je 2. avgusta otvorena 13. manifestacija "Mostovi Balkana" sa ciljem očuvanja tradicije balkasnih naroda

  • 23

Da je ideja "bratstva i jedinstva" još živa među narodima regiona pokazao je snimak jednog lepog prizora zabeleženog u Prijepolju. Povodom održavanja 13. po redu manifestacije "Mostovi Balkana", ovim gradom se proteglo kolo u kojem su se šarenile nošnje balkanskih naroda.

Momci i devojke obučeni u narodne nošnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije "opleli" su zajedničko kolo na ulicama ovog grada i tako priredili nesvakidašnji, ali i lep prizor. Vijorile su se i zastave ovih balkanskih naroda.

Svi zajedno, držeći se za ruke, probudli su sećanja na vremena kada su ove nacije živele zajedno. Ceo prizor nosio je sa sobom dozu nostalgije, a možda je najlepše bilo to što su u kolu bili mladi ljudi koji "zajedniki život" verovatno nisu ni upamtili.

Veliki broj građana okupio se kako bi prisustvovao ovoj nesvakidašnjoj sceni. Mnogi su ovaj gest mladih folkloraša protumačili kao veru da je zajednički život, uz tolenaciju i poštovanje različitosti, sasvim moguć.

Inače, u Prijepolju je 2. avgusta otvorena 13. manifestacija "Mostovi Balkana" sa ciljem očuvanja tradicije, a podrazumeva narodno pevanje, višeglasje i muziciranje na tradicionalnim instrumentima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    5. avgust 2021 | 12:41

    Желудац ми се окреће,далеко им лепа кућа,када ће мо ми Срби да почнемо сами себе да поштујемо?!?!

  • Ogi

    5. avgust 2021 | 12:47

    Treba da nas je sramota koliko smo glupi, jadni i naivni.

  • hogar

    5. avgust 2021 | 12:48

    kakva zajednicka buducnost i saradnja... daleko im. lepa kuca dosta su Srbi krvavili za njih... svako u svoje dvoriste i cao... tj. zbogom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA