≫ 

Helikopteri na Zlatiboru, jak vetar velikom brzinom rasplamsava vatru: Kritično i u Novoj Varoši

- Gledamo kako nam šuma gori pred očima. Mislili smo da smo mirni i da se ovaj scenario nećemo gledati, ali pogrešili smo - kažu meštani

  • 3

Požar koji je izbio na brdu Gradina iznad Čajetine i dalje se širi, a na teren pristižu i helikopteri MUP-a Srbije. Zahvaćeno je oko 50 hekatara borove šume i niskog rastinja, a vatrogascima posao otežava jak vetar.

- Na terenu je 20 vatrogasaca sa pet vozila koji gase vatru. Uzrok požara nije poznat, ali ono što je najvažnije jeste da u blizini nema naseljenih kuća. Nadamo se da će plamen uskoro biti lokalizovan - izjavio je za RINU Saša Cicvarić načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.

Nad planininom Zlatibor širi se gust beli dim, a meštani obližnjih sela strahuju da vatra ne dođe do njihovih kuća.

Ukoliko dođe do širenja vatre ugroženo je nekoliko zlatiborskih sela.

Meštani sela Ćirovići na Zlatiboru sa strepnjom gledaju u šumu koja gori pred njihovim očima, ali i u nebo jer smatraju da samo kiša može biti njihov spas.

- Počelo je da gori noćas, jutros kada smo ustali ovde se ništa nije videlo od dima. Sve je bilo belo, niste mogli da otvorite oči. Gori dosta hektara borove šume, duva izuzetno jak vetar i to je najveći problem. Najavili su kišu i to nas može spasiti, ako vetar nastavi, uplašeni smo i za naše kuće - kažu za RINU meštani sela Ćirovići.

Na terenu je pet vatrogasnih vozila i preko 20 vatregosaca. Očekuje se da stigne pojačanje u ljudstvu kako bi požar na Zlatiboru što pre bio stavljen pod kontrolu.

- Građevinskim mašinama probili smo šumske puteve kako bi vatrogasci mogli da priđu do žarišta. Za sada je situacija pod kontrolom, činimo sve da se vatra lokalizuje a požar ne proširi. Za sada nema opasnosti da će plamen doći do obližnjih kuća - izjavio je Saša Cicvarić načelnik Sektora za vanredne situacije u Užicu.

Na teren su pristigli i helikopteri MUP-a Srbije koji su i prethodnih dana učestvovali u gašenju požara u Novoj Varoši, gde je danas ponovo kritična situacija.

Požari i u Novoj Varoši

Veliki šumski požari osim Zlatibora zahvatili su i Novu Varoš. Vatrena stihija opet se rasplamsala na planini Muretnice gde je gorelo prethodnih dana, ali plamen sada dolazi sa druge strane i preti da se približi donmačinstvima u selu Draglica.

- Gledamo kako nam šuma gori pred očima. Mislili smo da smo mirni i da se ovaj scenario nećemo gledati, ali pogrešili smo. Samo se nadamo da će vtrogasci sprečiti da vatra dođe do naših kuća - kažu za RINU meštani sela Draglica.

Osim na Murtnici požar se javio i u selima Vraneši i Rasnica i preti da zahvati veliku površinu zemljšita. Jak vetar velikom brzinom širi vatru i otežava posao vatrogasnim jedinicama.

- Ekipe se već satima bore sa vatrom. Situacija je zaista ozbiljna jer vremenski uslovi pogoršavaju stanje iz sata u sat. Iz predostrožnosti je isključeno snabdevanje električnom energijom u nekoliko sela, pa meštani trenutno nemaju struju - izjavio je Rade Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Video: Požar iznad Čajetine gasi 20 vatrogasaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da pitam

    5. avgust 2021 | 13:10

    Šta je sa avionima iz srpsko-ruskog centra u Nišu? Je li nam to ološ zabranila da gasimo požare po Srbiji ruskim avionima?

  • Marina

    5. avgust 2021 | 13:47

    Evo počinje jača kiša. VALJDA ĆE POMOĆI. 😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA