Počeo jedan od najstrožijih postova, Velikogospojinski: Traje 2 nedelje, uglavnom se posti na vodi

Ovaj post je najkraći, ali veoma strog

  • 19
Patrijarh, Vaskrs, deca Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srpski patrijarh Porfirije poželeo je danas pravoslavnim vernicima blagosloven početak Velikogospojinskog posta.

Kako je saopštila Informativna služba Srpske pravoslavne crkve, on je vernicima poželeo blagosloven početak posta povećenog Presvetoj Bogorodici i slavnom događaju Njenog uspenja, odnosno kraju njenog zemnog života i preseljenju na nebo.

- Želim vam da predstojećih desetak dana, koliko je to god moguće, provedete u miru, da u radosti proslavite predstojeći praznik Preobraženja Gospodnjeg, a da molitve za bližnje, za naš rod i čitav svet uputite Presvetoj Bogomajci čija duša je, kako je i prikazano na veličanstvenoj sopoćanskoj fresci, u rukama njenog ljubljenog Sina, Spasitelja sveta - naveo je patrijarh u poruci.

Velikogospojinski post jedan je od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo. Prvi put se pominje u 9. veku. Konačno je ustanovljen na Carigradskom saboru, 1166. u vreme cara Manojla Komnina.

Uvek počinje na Dan sedmorice braće Makaveja i njihove majke, koji su pogubljeni mučeničkom smrću. Najmlađi od svih višednevnih postova, uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Ovaj post je najkraći, ali veoma strog, poput Vaskršnjeg. Podseća da su, uz svedenu trpezu i smirene strasti, milostinja i opraštanje prvi na putu kojim telo i duša postanu smirena celina, što vodi saznanju i spasenju u božjoj milosti, navodi RTS. Podseća i da hrišćanski treba živeti svakog dana, a ne samo u vreme posta.

Tokom sledeće dve sedmice, jede se hrana pripremljena na vodi, osim u dane vikenda, kada su dozvoljeni ulje i vino, i na Preobraženje, kada se može jesti i riba.

Na Preobraženje, pri put ove sezone, jede se grožđe, koje se baš na taj praznik deli narodu u crkvama. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.

Po običajnom kalendaru, praznik, posebno posvećen ženama i majkama, vezuje se za bosiljak, božju biljku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    14. avgust 2021 | 10:46

    Sretan pocetak posta!

  • Христина

    14. avgust 2021 | 11:31

    Спаси род свој, Владичице! Спаси нас, истокрвне твоје! Спаси нас, Мајко Живота и Мајко свих нас, премда и нисмо достојни називати те Мајком својом! Очисти, освети, утврди и спаси нас молитвама твојим!☦️🛐🕊️

  • Александра

    14. avgust 2021 | 11:31

    Целог свог живота, држи се скута Пресвете Богородице и Она ће те одвести Сину Своме. Јеромонах Јоаким

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA