≫ 

Jedno dete u avgustu smo izgubili zbog struje na vagonu, za drugo se sad bore: Ovo je opasno raditi

Jedan dečak (15) je juče povređen, a samo pre tri nedelje drugi je preminuo od posledica strujnog udara kada se popeo na vagon

  • 0
Institut za majku i dete Foto: Nikola Tomić

U Šidu je juče povređen dečak (15) kada se peo na voz. Zbog težine povreda usled strujnog udara prevezen je u Klinički centar Vojvodine, gde je intubiran i životno je ugrožen. Slična nesreća desila se krajem jula u Paraćinu, kada je, takođe, 15-godišnjak M. V. doživeo strujni udar. Nažalost, kako saznaje Telegraf.rs, taj dečak preminuo je na Institutu za majku i dete 9. avgusta.

- Dete je došlo sa više od 50 odsto opečene kože, sa promenama na plućima i svim onim što prati tako veliku elektrokuciju. To onda pravi sistemske promene. Nije to samo opečena koža. To zahvati pluća, pa bubrege, srce... - rečeno je za Telegraf.rs u Institutu uz navode da je borba za život trajala.

Nesreća se desila u nedelju 25. jula na železničkoj stanici u Paraćinu. Dečak M. V. povređen je nakon što se popeo na vagon. Bio je sa dvojicom drugova koji, kako su prethodno naveli mediji, nisu videli trenutak kad je 15-godišnjaka udarila struja.

Nesrećno dete utom je skinuto sa teretnog železničkog vagona i prevezeno u bolnicu u Ćupriji. Odatle je usled težine povreda prebačeno na lečenje u Beograd.

U međuvremenu je pokrenuta akcija prikupljanja krvi, koju je organizovao Crveni krst Paraćin. Njima su se, ranije su nam kazali, obratili lekari sa Instituta za pomoć u prikupljanju potrebnih jedinica dve krvne grupe B - i 0 -.

Jedna od pet nesreća u 2021, prethodila joj tragedija u Rumi

Iz "Infrastrukture železnice Srbije" (IŽS) posle ovog nemilog događaja istakli su da je to bila jedna od pet nesreća na prugama do kraja jula ove godine. U periodu od 2016. godine od strujnog udara na prugama preminulo je 12 osoba. U 31 nesreći koja se dogodila u ovom petogodišnjem periodu, teško su povređene 22 osobe.

vagon Od strujnog udara na prugama preminulo je 12 osoba u zadnjih pet godina / Foto: Shutterstock

Polovina od ukupnog broja stradalih, prema zvaničnim podacima, jesu tinejdžeri, uglavnom starosti od 14, 15 i 16 godina.

Pre smrti dečaka u Paraćinu desio se još jedan smrtni slučaj maloletne osobe na pruzi - u maju ove godine u Rumi.

Iz IŽS su ranije upozorili da su penjanje po vagonima i hodanje po šinama potencijalno opasno po život. U nekim slučajevima uopšte nije neophodno popeti se na vagon da bi se uzrokovale teške opekotine od struje. Dovoljno je upasti u strujno kolo, koje je udaljeno i po pet ili šest metara od kablova.

Video: Ovako izgleda kada se uhvati žica pod malim naponom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA