≫ 

Kreće škola: Ovakav početak nikada nismo imali, spisak svih pravila koja đake čekaju od sutra

Otkrivamo i kako će se održavati hor, fizičko i sve druge grupne aktivnosti

  • 16
Sta sve ceka djake od 1. septembra, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ovaj 1. septembar biće po mnogo čemu drugačiji od svih prethodnih polazaka u školu. Za početak, prvi dan u klupama počeće intoniranjem ili izvođenjem državne himne "Bože pravde", što nikada ranije nije bio slučaj.

Pored svih izmena koje školstvo trpi zbog korone, ministar prosvete Branko Ružić očigledno je smatrao da na odmet nije i ova, i poručio je "da je važno da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i da time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet".

Predstavljamo i sve druge novine i pravila koja od danas važe za đake, nastavnike i roditelje. I nemamo šta drugo da dodamo osim - srećno!

Ispraćaj đaka u školu

Maske su obavezne, preporučeno je održavanje distance od najmanje jednog metra, a da li će oba roditelja ispratiti đaka u školu ili samo jedan, odlučuju oni sami

Pojedine škole u Srbiji preporučile su da na ispraćaj prvaka može doći samo jedan roditelj. Ministarstvo prosvete nije izdalo takvu preporuku, tako da je ova odluka zapravo samo na roditeljima. Ipak, roditelji će kada ispraćaju dete morati da nose maske i da se trude da drže distancu od najmanje jednog metra.

Modeli nastave

Kombinovani model biće u srednjim školama u: Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Onlajn nastava biće u: Tutinu

Regularna nastava: svi ostali

Pravila za regularnu nastavu (MODEL 1)

- Časovi traju 45 minuta

- Maska se nosi prilikom ulaska u školu sve dok đaci ne dođu u svoje klupe. Tada mogu da je skinu. U momentima kad pričaju u razredu i kada odgovaraju, moraju opet da je stave. Skidaju je kada su u školskom dvorištu

- Distanca može biti manja od jednog metra

- Fizičko vaspitanje, hor i druge grupne aktivnosti mogu se normalno odvijati pod uslovom da prethodnih 14 dana u odeljenju nije bilo zaraženih učenika

- Preporuka đacima i nastavnicima da redovno peru ruke i održavaju higijenu

Pravila za kombinovani model (MODEL 2)

- Časovi za učenike od prvog do četvrtog razreda traju 30 minuta, za ostale razrede 45 minuta

- Učenici se dele u dve grupe. Dok jedni idu u školu, drugi pohađaju nastavu onlajn

- Nastava u školi sluša se ponedeljkom, sredom i petkom, a ostalim danima se pohađa onlajn.

- Ocenjivanje se vrši kada se učenici u školi

- Učenici koji imaju nastavu u školi, imaju sve časove po rasporedu

- Distanca u školi bi trebalo da bude veća od jednog metra

- Maska se nosi kao u modelu 1

Pravila za onlajn nastavu (MODEL 3)

- Časovi traju 45 minuta

- Đaci prate nastavu RTS Planeti, ali i preko uključivanja sa nastavnicima i sadržaja koje ima nastavnici šalju

- Nošenje maski je obavezno bez obzira na vakcinalni status

Kada se koji model primenjuje

Model 1, Zelena zona - primenjuje se kada je na teritoriji opštine u kojoj je škola do šest odsto zaraženih tokom proteklih 14 dana

Model 2, Žuta zona - primenjuje se kada je na teritoriji opštine u kojoj je škola do 15 odsto zaraženih tokom proteklih 14 dana

Model 3, Crvena zona - primenjuje se kada je na teritoriji opštine u kojoj je škola više od 15 odsto zaraženih tokom proteklih 14 dana

Ministar prosvete nedavno je to i slikovito pokušao da objasni:

- Ako se Filip zarazi, đaci ce nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - objasnio je Ružić.

Kako je objasnio, procena epidemološke situacije za osnovce će se vršiti nedeljno, od utorka do petka, a u srednjim školama svakog dana, a škole će dobiti informaciju kako se menja model nastave. Ministar je objasnio da roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali je dodao da, ukoliko je dete u većem riziku, roditelji mogu da traže to uz potvrdu medicinske struke.

Govoreći o pravilama ponašanja na času, Ružić je rekao da su na preporuke struke.

- Nastavnik je u obavezi je da stavi masku, kada priđe učeniku, jer će mu se obratiti, kao i učenik koji treba da odgovara - objasnio je Ružić.

Posledice onlajn nastave: Đaci istog odeljenja nikada se nisu upoznali 

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je da je bitno da deca krenu regularno u školu jer ima slučajeva da su deca godinu dana bila u istom odeljenju, a da se ne poznaju. Čeka nas još jedna izazovna godina, istakla je Jankovićeva.

- Previše smo se opustili, razumljivo je sve to jer smo se obradovili što je stigla vakcina i nadali smo se da smo završili sa pandemijom, ali ipak nije tako, čeka nas još jedna izazovna godina - istakla je Jankovićeva.

Nastavnici su nedavno za Telegraf.rs upozorili i da su đaci onlajn nastavu shvataju kao da su na raspustu. Neki od nastavnika pristali su da nam kroz anegdote dočaraju kako je to izgledalo. I bilo je, blago rečeno, urnebesno. Ali dok se smejemo, ne smemo da zaboravimo da škola nije šala, a časovi nisu vreme za igru.

To nije shvatio jedan osnovac iz škole kod Zrenjanina. Na čas srpskog javio se, ni manje ni više, nego sedeći za trpezarijskim stolom, gde je u tom trenutku sekao šunku.

- Pa šta radiš to, Petre? Kakva je to šunka, pitala sam ga vrlo ozbiljna i bogami u šoku. Petar me je pogledao jednako zbunjen i rekao: "Ali nastavnice, vreme je ručku, ja moram da jedem" - prepričava nam svoj onlajn čas jedna profesorka srpskog.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    31. avgust 2021 | 20:11

    Za online nastavu obavezno nosenje maski bez obzira na vakcinalni status??? Ko je tu lud, u kuci deca da nose maske?

  • Dzon Lok

    31. avgust 2021 | 20:12

    Ovo je ludilo! Za dve nedelje kompletni kolaps sto zdravstva sto skolstva!

  • Ja

    31. avgust 2021 | 20:07

    Ministarstvo prosvete vode ljudi koji imaju oglav, takvi su i ovi što štrajkuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA