≫ 

Svaki drugi srednjoškolac depresivan zbog onlajn nastave: Anketa otkrila kako se stvarno osećaju

Skoro 70 odsto njih je zbog toga frustrirano

  • 5
Silueta muškarca kako plače, tuga, depresija,  sedi kod prozora, kontras emocije, emocija Foto: Shutterstock

Više od 40 odsto gimnazijalaca oseća se depresivno i anksiozno zbog nedolaska u školu, skoro 70 odsto njih je zbog toga frustrirano, a 72 odsto je kvalitet znanja iz prethodne školske godine ocenilo kao loš, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Forum beogradskih gimnazija u saradnji sa školskim psiholozima.

Forum beogradskih gimnazija je na konferenciji za medije, povodom početka nove školske godine, predstavio istraživanje o zadovoljstvu, kvalitetu i problemima u uslovima kombinovane i onlajn nastave.

Anketirano je više od 1.300 nastavnika, učenika i roditelja, a na osnovu rezultata zaključeno je da je neophodno unaprediti onlajn nastavu kako bi učenici bili izjednačeni u pravu na obrazovanje i da bi kvalitet nastave bio podignut na viši nivo, saopštili su predstavnici Foruma beogradskih gimnazija.

Prema analizama ankete došlo se do podataka da, kako je rečeno, više od 70 odsto nastavnika nije realizovalo planirani nastavni program, a da 41 odsto nastavnika nije uspelo da ispuni smernice Ministarstva prosvete o redukovanju gradiva od 20 odsto, te su u tom smislu obradili manje od 80 odsto predviđenog gradiva i smanjili kriterijume ocenjivanja. Anketirani roditelji su izneli svoj stav o tome koliko su deca opterećena onlajn nastavom u odnosu na regularan sistem i rezultati su pokazali da 60 odsto njih smatra da su deca ovakvim sistemom umereno opterećena, 30 odsto da je opterećenost veoma izražena, dok ostali roditelji koji su učestvovali u anketi samtraju da su deca manje opterećena ovakvim načinom školstva.

Svrha istraživanja bilo je prikupljanje informcija od nastavnika, učenika i roditelja o zadovoljstvu kombinovanom i onlajn nastavom i davanje mišljenja kako prevazići probleme koji su se javljali tokom prošle i pretprošle školske godine.

Forum gimnazija u Beogradu zaključio je da su učenici i nastavnici saglasni u tome da su, u odnosu na školske godine pre pandemije, bili dodatno opterećeni.

Forum beogradskih gimnazija će nadležnima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vladi Srbije predložiti rešenja, na osnovu rezultata istraživanja, za koja smatraju da u kratkom roku mogu biti implementirana, te da mogu povećati kvalitet nastave i smanjiti anskioznost kod učenika i nastavnika.

- Veliki broj škola bi mogao da sprovede ''lajv strim'' nastavu kojim bi se učeničima omogućilo da prate uživo prenos časa, a za to je nephodno da se u školama instaliraju adekvatne kamere, mikrofoni i table - rekao je predsednik Foruma Aleksandar Markov.

Prema rečima Markova, neophodno je revidiranje programa i precizno definisanje gradiva koje je moguće preskočiti kako bi se izbeglo proizvoljno preskakanje gradiva od strane nastavnika, što bi kasnije moglo da se odrazi na rezultate završnih i prijemnih ispita. Za osnovne škole predloženo je uvođenje dodatnog časa iz predmeta koji se polažu na završnom ispitu, uz nadoknadu nastavnicima koji bi držali nastavu na tim časovima, a u cilju nadoknade izgubljenog gradiva iz prethodne školske godine.

Forum beogradskih gimnazija je izrazio nadu da će predlozi, ukoliko budu usvojeni, u određenoj meri unaprediti kvalitet nastave i postignuća učenika, te očekuju od resornog ministarstva i vlade da se u kratkom roku, s obzirom na to da je počinje nova školska godina, izjasni o datim predlozima i da ih realizuje.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Œ

    31. avgust 2021 | 16:49

    Iz pouzdanih izvora mogu da kažem da je 70% depresivno zbog polaska u školu, a ne zbog online nastave.

  • Valjda

    31. avgust 2021 | 16:40

    Treba djaci da budu anketirani a ne roditelji ??!Ove generacije koje stasaju ce vecinom biti kao masine bez emocija direktnih socijalnih kontakata empatije i najvaznije sto se nece formirati u grupe koje ce se boriti za prave vrednosti .U pitanju je socijalni inzinjering.Put do pakla poplocan je najboljim namerama

  • VLADA 011

    31. avgust 2021 | 17:25

    Ova anketa je blago recena smesna. Vecina skolske dece bez obzira na uzrast su srecna kada ne idu u skolu.Depresivna su kada moraju u skolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA