≫ 

Koju smo decu zaboravili 1. septembra: "Mi smo Laza i Stefan. Tražimo drugara koji će paziti na nas"

Ovo je tekst koji nas podseća samo na jedno - da ne žmurimo na njih

  • 6
Lazar Stefan dečaci sa autizmom autizam Lazar (14) i Stefan (17), Foto: Privatna arhiva

Neke majke su 1. septembra ispratile svoju decu mirne duše. Najveća briga im je koliko će dete ove godine učiti, da li će se lepo družiti u školi, da li će konačno popraviti onu trojku iz matematike i pročitati lektiru iz srpskog.

Neke druge majke odavno nisu mirne. Njihova deca jednako su gladna druženja i ljubavi kao i ova druga, ali ona malo toga mogu bez tuđe pomoći. Ne mogu sama do toaleta, često ne mogu da kažu da li ih nešto boli i šta im treba, teško im je da na naš način shvate ovaj svet.

I jedna i druga deca krenula su 1. septembra u školu, ali smo onoj prvoj deci posvetili punu pažnju, a na drugu smo nepravedno zažmurili, kako to i inače često činimo kada ih sretnemo na ulici ili u prodavnici.

Molimo vas, ne žmurite i sada na priču o Lazi Trivunović i sedamnaestogodišnjem Stefanu, i svoj drugoj drugačijoj deci koja to ne mogu da kažu, ali nas sigurno, u dubini svojih tananih i osetljivih duša, mole da ih ne zaboravimo.

Laza ima 14 godina i krenuo je u sedmi razred. Ima autizam, ne govori, ali je velika maza i smeško. Ima i brata blizanca, ali u drugom odeljenju. Njihova mama Violeta stalno bije iste bitke - da deci obezbedi pratioca za školu koji će uspešno ispuniti jedan zadatak, da svoje srce iskreno otvori za njih.

- Pratioci nam znače mnogo! Znate, ja ne mogu svoje sinove samo ostaviti u školi i otići na posao mirne glave. Oni moraju imati osobu koja će im pomagati da funkcionišu u školi, a koja će im pre svega biti drugar - objašnjava nam Violeta na početku razgovora.

Pratioci se, kaže, uglavnom menjaju na dve godine, ali su toliko slabo plaćeni da je sve teže naći osobe zainteresovane za ovaj posao. Laza je ove godine krenuo u školu sa starim pratiocem i prošao je, priča nam Violeta, odlično. Bio je dobar na času sa razrednim starešinom i srećan što je ponovo tu, među drugom decom. Ipak, Violeta ne sme da gubi vreme i mora da nađe novog drugara koji će paziti na Lazu. Roditelji u Novom Sadu pratioce nalaze sami, pa preko servisnog centra "Milan Petrović", sklapaju ugovore sa njima. Violeta se trudi da uvek, koliko može, iz svog džepa poveća platu Lazinom pratiocu.

- To je osoba koju puštamo u kuću, osoba koja pomaže funkcionalnost vašeg deteta, da se socijalizuje, da savlada gradivo, da ima svog druga. Osoba na koju vi i dete možete da se oslonite. Do sada sam uglavnom imala lepa iskustva sa pratiocima i puno su pomogli i Lazi i njegovom bratu - priča nam Violeta.

Ona je samo jedna od roditelja nepravedno zaboravljene dece, koji sada i preko društvenih mreža traže pratioca. Tome je pribegla i Stefanova mama Suzana napisavši ovako:

"Dragi svi,

Potreban lični pratilac Stefanu, dečaku od 17 godina.

Kada bih trebala da opišem mog Stefana, nisam sigurna da kao majka Stefana koja kada se bliži školska godina padne iz mnogih razloga...

Ja samo želim da moj Stefan ima prijatelja, druga s kojim će ići u školu, provoditi vreme, nešto novo ga naučiti i biti ponosan na to, ponosan lični pratilac, spreman da uđe u nove izazove, slobodne aktivnosti posle škole koje su uključivanje u društvenu zajednicu, socijalizaciju, komunikaciju..

I onda vas pitam da li sam ja zahtevna...

Pa to je Stefanovo pravo...ili možda grešim..."

Stefan, autizam Stefan (17) spreman za školu, Foto: Privatna arhiva

Ne, vi ništa ne grešite, ali mi da.

Na kraju ove kratke priče posvećene onima koji žive van šablona ovog sveta, treba napomenuti i da su deci sa smetnjama u razvoju ove školske godine ukinuta defektološka i logopedska podrška, što je jedna od najvažnijih pomoći, pomoći koja im je neophodna.

Ako ne govore, ne znači da ne osećaju. Ako ne mogu sami do toaleta, ne znači da ne zaslužuju poštovanje. Ako su drugačiji, ne znači da nisu deo nas. Setite se toga kada legnete u krevet. Dok neke majke budu mirno spavale, druge će u mraku sobe utišavati svoju bol. Pomozimo im bar tako što ćemo prestati da žmurimo.

Video: Usporite pored škole: MUP Srbije će kontrolisati saobraćaj od dana kada se đaci vrate u klupe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    2. septembar 2021 | 16:50

    Roditeljima i bližoj rodbini dece zaostale u razvoju osnovni problem je šta će biti sa detetom posle smrti oca i majke, tetke, ujaka, strica, koji su ukljuceni u brigu, posebno ako dete nema brata ili sestru sposobne da se o njemu brinu. Govorim iz sopstvenog iskustva. Takvoj deci koja će jednog dana biti odrasli ljudi, za odnovne potrebe, nije dovoljno samo da imaju staraoca iz Centra za socijalni rad koji će ih povremeno obilaziti. Ko će brinuti svakodnevno o njihovim osnovnim potrebama. Obično oni nisu u stanju da brinu o lekovima, hrani, licnoj higijeni, nabavkama, odlascima kod doktora. Sa kim će se družiti, razgovarati… šta je drustvo preduzelo? Ništa. Imati dete zaostalo u razvoju je strasno za roditelja i svakodnevno i uvek je ta briga: šta će biti sa mojim detetom kad ja umrem? Pozivam roditelje dece zaostale u razvoju da se organizuju i od države traže formiranje posebnog organa čiji će zadatak biti svakodnevna organizovana briga za tu decu, sutra ljude. Možda je rešenje osnivanje domova za takvu decu/ljude koji će biti finansirani od države i takva lica tu sigurna, druzice se medjusobno iobezbedjena su do kraja života. Taj trošak bi za državu bio kap u moru troškova. Društvo uopšte nije svesno problema roditelja sa kojima se svakodnevno susreću roditelji dece ometene u razvoju, počev od psihijatrijskih problema te dece, ponašanja, socijalizacije, nemogućnosti za bilo kakvu samostalnost ni u osnovnim životnim funkcijama…lista je dugačka i samo roditelji to znaju

  • Ivana

    2. septembar 2021 | 17:04

    Da ovo je istina.BRAVO ZA TELEGRAF! Ovu decu retko ili nikad ne pomenu ni u kontekstu preporuka kriznog staba da ona treba da se tretiraju kao prioritet u zaštiti od kovida a ne samo stari, u kontekstu preporuka Min.prosvete za njihov polazak u školu da oni tesko mogu da nose maske ali da ostali treba da ih štite i da ona trebaju da ako mogu i da im se obezbedi tehnicki uslov da idu on line u skolu jer su rizična kategorija. Ako idu da se onda zastite njihovi pratioci, itd.MUP za vreme policijskog časa nije pomenuo da ta deca mogu izaci kod lekara Nijedan sastavljač zvaničnih izjava organa, a ni vecina lekara ih ne uvrste prilikom davanja saopstenja, saveta, naredbi ili preporuka u medijima.Pratim jer imam takvo dete i veoma često sam povredjena jer ih izostave.Batut nije organizovao njihovo vakcinisanje u kući kada su prosle godine stigle vakcine i naveo u pobrojanim prioritetnim grupama, kao da ne postoje jer vakcine su samo za odrasle sa komorbiditetima a deca nemaju komorbiditete ali ova deca su bila u velikom problemu tada i u svetu su vakcinisana odmah u prvom talasu jer se zna da su u velikom riziku i to vakcinom koja nije bila odobrena za decu ako su imali vise od 12 god.I njima je potrebno da im se neko obrati i kaze sta im je činiti u vanrednim situacijama, mozda bitnije nego ostalima.Bolnice su trebale da imaju naredbu da ih primaju i leče od osnovnih bolesti u predvidjenu koja nije kovid , apoteke da daju lekove produzeno i bez komisija i recepata kada smo bili zatvoreni ili kada je bilo rizicno setati sa njima po recept.I da ne nabrajam mnogo jos situacija kada su izostavljeni u javnom obavestavanju gradjana i u donosenju preporuka ili normi.Retke su i škole koje ih se sete kada su ranijih godina bili izleti i ekskurzije, jer su im ona teret pa moras da platis i za dete i za pratica smestaj iz roditeljskog dzepa ako zelis da se druzi.U tri članka bi mogle da stanu sva žmurenja na njih.A oni su najbolja deca u skoli, dobri ljudi i uvek najhumaniji.

  • SANJAX

    2. septembar 2021 | 16:39

    Pretuzno i istinito!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA