≫ 

Nemamo "zelene" kovid propusnice, ali za mnoge stvari potrebna "bela" potvrda: U kojim slučajevima?

Pi-si-ar test neophodan je i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem

  • 2
Institut Torlak, testiranje na korona virus, kovid, PCR

Foto: Marko Jovanović

Poznato je da nam je, ukoliko smo nevakcinisani, neophodan PCR test za prelazak granice, ali isti test treba nam često i kada ne putujemo. U bolnice se ne može ući tek tako, pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje moraju da budu testirani. Pi-si-ar test je u ovom slučaju besplatan.

- Institut Batut je doneo preporuke da se pi-si-ar test radi za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija i to za različite hirurške procedure, interventu kardilogiju i endokrinologiju, dok za dnevnu bilnicu pi-si-ar testiranje nije neophodno - kaže dr Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko".

Pi-si-ar test neophodan je i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem.

Isto pravilo važi za medicinare u pojedinim bolnicama koji su putovali u inostranstvo. Ali test za njih nije besplatan i moraju da ga dostave prilikom dolaska na posao.

Većina organizatora kulturnih, muzičkih i drugih manifestacija zahteva pri ulasku od posetilaca potvrdu o vakcinaciji ili pi-si-ar test ne stariji od 48 časova. Onima koji nemaju ništa od navedenog, omogućuje se da na licu mesta urade besplatan antigenski test.

Sa druge strane, mnogi festivali održani su bez ikakvih uslova, pa su svi posetioci mogli da uđu i bez testova.

Stomatološke ordinacije u Srbiji su na samom početku epidemije dobile preporuku od Stomatološke komore Srbije i primale su samo hitne slučajeve. Sada pravila nisu tako strogo definisana, a građani češće posećuju ordinacije gde im nije potreban pi-si-ar test.

- Svaki pacijent prolazi kroz postupak anamneze, gde dobijamo dosta podataka o mogućem prisustvu kovida. Samo pacijenti koji se primaju na lečenje na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju donose potvrdu o negativnom pi-si-ar testu - kaže profesor Saša Janković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Pacijent mora oprati i dezinfikovati ruke pri ulasku u ordinaciju i popuniti upitnik Stomatološke komorr Srbije u kome se do detalja traže podaci u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem.

- Mi smo uspeli da uvezemo dva aparata, to su dentalni aspiratori koji rade na principu haube i koji usisavaju sve čestice koje se vide i ne vide i to je zaštita i za nas i pacijente - kaže Sanja Marković, specijalista stomatološke protektike u privatnoj ordinaciji.

Zaštitnih mera pridržavaju se i stomatolozi. Njih niko ne obavezuje da pacijentima pokazuju pi-si-ar test na uvid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    7. septembar 2021 | 18:02

    Pcr je budalastina

  • GRRR

    8. septembar 2021 | 10:30

    Sami zastrašivači su izjavljivali da PCR test greši 30%. Primer:kada bi kupili pantalone dužine 1m i ako bi vam se skratile na 70cm, šta bi s njima uradili? Dakle, radi se o klasičnoj bofl robi, koja se naplaćuje 10-tak puta skuplje od njene realne vrednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA