≫ 

Crna udovica, najotrovniji pauk, ujela muškarca u Trebinju: Ima li ga u Srbiji i kako ga prepoznati?

- Crna udovica je crne boje sa karakterističnim crvenim šarama. Pauk nije agresivan i ujedi se uglavnom slučajno dešavaju prilikom rada u polju, poput košenja trave i sakupljanje sena - kažu za Telegraf.rs u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju

  • 8
Crna udovica pauk Foto: Shutterstock

Na odeljenju za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno lečenje trebinjske bolnice hospitalizovan je 50-godišnji muškarac kog je u Petrovom polju ujela opasna vrsta pauka, najotrovnijeg u Evropi - crna udovica, a kako Telegraf.rs saznaje u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, ova vrsta nije zabeležena kod nas, ali nije isključeno da će se pojaviti s obzirom na pojavu klime.

Crna udovica je muškarca ujela juče, data mu je potrebna terapija i, kako prenose tamošnji mediji, nije životno ugrožen. Ovo je prvi slučaj ujeda crne udovice na području Trebinja ovog leta.

U trebinjskom kraju do sada je bila najviše rasprostanjena u Popovom polju, a ima je i u Petrovom polju.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da po njihovim saznanjima ova vrsta nije zabeležena u Srbiji. Međutim, ne isključuju mogućnost da se može pojaviti.

Nije isključeno da se neće pojaviti u skorašnjoj budućnosti, s obzirom na to da su leta sve toplija i suvlja - kažu u Zavodu.

Objašnjavaju da je crna udovica mediteranska vrsta otrovnog pauka koji je rasprostranjen u Sredozemlju.

- Crne je boje sa karakterističnim crvenim šarama. Pauk nije agresivan i ujedi se uglavnom slučajno dešavaju prilikom rada u polju, poput košenja trave i sakupljanje sena. Njen otrov je neurotoksičan, a simptomi ujeda su bol i ukočenost mišića, povraćanje i znojenje... Ljudi se potpuno oporave u roku od 3 do 5 dana nakon ujeda. Vrlo su retki smrtni ishodi - kažu za Telegraf.rs u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Video: Ko se plaši paukova bolje da ne gleda: Ovako izgleda kada otvorite njihovo leglo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala od Banata

    7. septembar 2021 | 22:02

    Lično iskustvo iz Dalmacije: Uoči raspada SFRJ boravio sam na ostrvu Viru pojavili su se skakvci u velikom broju a nedugo zatim i ogroman broj paukova, crnih udovica. Ime je dobila po tome što nakon parenja ubija mužjaka. Komentar starih meštana je bio : Ovako je bilo i pre početka drugog svetskog rata. Neprodje ni godina a mi se izmedju sebe poubijasmo. Raspade se država. Jedno bezvezno sečanje na crne udovice.

  • Aca

    7. septembar 2021 | 22:39

    Istrebiti ih dok se moze!!!

  • Miloš

    7. septembar 2021 | 21:51

    Poskok i šargan su kućni ljubimci u Hercegovini, a crna udovica nam dođe kao domaća životinja.🙂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA