≫ 

Nastavu na daljinu u Srbiji trenutno prati 379 odeljenja i jedna grupa: 10 dana na onlajn učenju

Podatke je dostavilo 94 odsto od 1.666 obrazovnih ustanova

  • 10
Nemački jezik danas otvara sva vrata

Foto: Shutterstock

Prema podacima koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i jedna grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova.

Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola, saopštilo je resorno ministarstvo.

Škole, čija su pojedina odeljenja prešla na onlajn nastavu, postupile su u skladu sa preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, u kojima je predviđeno da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi - celo odeljenje (grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana.

U bar 19 lokalnih sredina se "žuti"

 

U 19 lokalnih sredina model je "žut", tačnije, u škole se ide po kombinovanom modelu. Već na samom početku školske godine u 15 lokalnih samouprava doneta je odluka da srednjoškolci pređu na sistem kombinovane nastave. To su opštine: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Naknadno doneta je odluka da na ovaj model nastave pređu i srednje škole u opštinama: Kragujevac, Veliko Gradište i Vlasotince.

Takođe, i Osnovna škola "Milan Rakić" bila je prinuđena za jedan deo učenika da uvede ovaj model nastave, pošto je 18 đaka zaraženo koronom na Tari, gde su bili na rekreativnoj nastavi. Oni će od kuće učiti do srede.

Ovaj model nastave podrazumeva sledeće: časovi traju 30 minuta za učenike do 4. razreda, jedna grupa učenika pohađa nastavu kod kuće, a druga u školskim klupama. Nastava u školi sluša se ponedeljkom, sredom i petkom, a ostalim danima se pohađa onlajn. Razmak među učenicima u učionici mora biti veći od jednog metra.

Ovaj model primenjuje se kada je na teritoriji opštine u kojoj je škola do 15 odsto zaraženih tokom proteklih 14 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👍

    8. septembar 2021 | 16:11

    Ma ne treba deca ni da idu u školu ovo je katastrofa strašno jel postoji NEKO SA VRHA DA SE OGLASI UMESTO 💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉

  • ucenik

    8. septembar 2021 | 17:20

    hocemo onlajn nastavu

  • Katarina

    8. septembar 2021 | 17:28

    Samo osobe koje ulaze u učionice i drže nastavu mogu sve da objasne. Svuda je distanca 2 metra, sem u učionici. 60 kvadrata, nas 33. Mladi ljudi kojima predajem su uključeni u sve pore društva i života. Rade povremeno, izlaze, druže se, slave punoletstva i definitivno ne nose maske, a i ne ćute, što je sasvim prirodno. Danas me je na kraju dvočasa, učenica obavestila da sam 17 puta izgovorila rečenicu "molim da stavite maske" Kao što je online, improvizacija nastave, tako je i ovo nešto na silu....već je desetak đaka u izolaciji i dva odeljenja su prešla na online.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA