Nezapamćena suša u Bajinoj Bašti: Restrikcije vode na snazi duže od mesec dana

Nestašica vode još je dramatičnija ukoliko se uzme u obzir trenutna epidemijska situacija, a broj zaraženih na dnevnom nivou je već duže vreme dvocifren

  • 0
česma, voda, nestanak vode, pijaća vda Foto: Pixabay

Na teritoriji opštine Bajina Bašta ponovo su uvedene restrikcije vode jer su izorišta usled nezapamćene suše na minimumu. Voda se za sada isljučuje od 23:30 do 05:30 časova, a ukoliko se teško stanje nastavi isključenja bi mogla biti uvedena i tokom dana.

- Duže od mesec dana imamo problem sa vodom. Čas je ima, čas nema. Tokom letnjih visokih temperatura bilo je preteškofunkcionisati, mada ni sada nije mnogo lakše. Sipamo vodu u flaše i kante i čuvamo svaku kap - rekao je Dragan Milovanović iz Bajine Bašte, prenosi RINA.

Nestašica vode još je dramatičnija ukoliko se uzme u obzir trenutna epidemijska situacija, a broj zaraženih na dnevnom nivou je već duže vreme dvocifren. Koliko je stanje alarmatno pokazuje i podatak da su dnevne potrebe stanovništva oko 180 litara vode u sekundi, a na vodozahvatu na raspolaganju im je samo 77.

- Ovo je jedan od najtežih i najdužih sušnih perioda, a slična situacija bila je samo 1989. i 2012. godine Teškoj situaciji doprinela je i enormna potrošnja tokom letnjih meseci i zato još jednom se apeluje na građane da ne kriste vodu iz gradskog vodovoda za zalivanje - poručuju iz JKP "12. Septembar".

Sa sušom i restrikcijima vode u prethodom periodu suočavala se čitava Zapadna Srbija, a vanredna situacija bila je uvedena u pet lokalnih samouprava. Padavine su poboljšale situaciju, pa su za razliku od Bajinobaštanaca građani Čačka, Požege, Arilja, Gornjeg Milanovca, Požege i Lučana dobili vodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA