≫ 

Ministarstvo u podne saopštava važnu odluku: Znaćemo koje škole od ponedeljka menjaju model nastave

Od početka školske godine 379 odeljenja se nalazi na onlajn nastavi

  • 12
Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Zabrinjavajuće brojke, koje se odnose na stanje novoobolelih i preminulih od korona virusa u Srbiji, pokreću pitanje koji će model nastave nadalje pohađati učenici osnovnih i srednjih škola. Koji će đaci preći na kombinovani ili onlajn model od ponedeljka, saopštiće Ministarstvo prosvete danas oko podneva.

Za samo deset dana od početka školske godine, prema poslednjim podacima iz Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja se nalazi na onlajn nastavi.

- Prema podacima, koje su osnovne i srednje škole dostavile Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavu na daljinu prati 379 odeljenja i jedna grupa, što je 0,9 odsto od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 obrazovnih ustanova. Podatke je dostavilo 94 odsto, od ukupnog broja škola - rekli su iz Ministarstava prosvete za Blic.

Kako dalje navode, odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu postupila su u skladu sa zakonom.

- Škole, čija su pojedina odeljenja prešla na onlajn nastavu, postupile su u skladu sa Preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/2022. godini, u kojima je predviđeno da kada postoje dva potvrđena slučaja kod učenika u jednom odeljenju ili grupi – celo odeljenje (grupa) prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana - navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kako je Telegraf.rs ranije pisao, "korona semafor" u srpskim školama crveno svetlo pokazao je samo u Tutinu, ali je u 19 lokalnih sredina "žut", tačnije, u škole se ide po kombinovanom modelu. Deo učenika prelazi na učenje od kuće, a deo ostaje u školskim klupama.

Kako se dolazi do situacije u kojoj odeljenje prelazi na onlajn nastavu, nedavno je slikovito objasnio ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić.

- Ako se Filip zarazi, đaci ce nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - objasnio je Ružić.

Za sada, u većini škola širom Srbije nastava se obavlja po principu "zelenog" svetla. To znači da časovi traju 45 minuta, a nastava se pohađa u učionicama. Sve je veoma slično kao vremenu pre epidemije, osim što nastavnik mora da nosi masku, savetuje se razmak među učenicima od jednog metra, a i oni moraju da imaju maske kraj sebe, jer ih koriste prilikom ulaska u školu i razgovora sa drugim osobama.

Dok sede u svojim klupama na distanci od jednog metra, maska nije obavezna.

Ovaj model primenuje se kada je na teritoriji opštine u kojoj je škola do šest odsto zaraženih tokom proteklih 14 dana.

Nastava u skolama po semafor modelu, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Kombinovana nastava do sada u 15 lokalnih samouprava

Već na samom početku školske godine u 15 lokalnih samouprava doneta je odluka da srednjoškolci pređu na sistem kombinovane nastave.

To si opštine: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Naknadno doneta je odluka da na ovaj model nastave pređu i srednje škole u opštinama: Kragujevac, Veliko Gradište i Vlasotince.

Takođe, i Osnovna škola "Milan Rakić" bila je prinuđena za jedan deo učenika da uvede ovaj model nastave, pošto je 18 đaka zaraženo koronom na Tari, gde su bili na rekreativnoj nastavi. Oni će od kuće učiti do srede.

Ovaj model nastave podrazumeva sledeće: časovi traju 30 minuta za učenike do 4. razreda, jedna grupa učenika pohađa nastavu kod kuće, a druga u školskim klupama. Nastava u školi sluša se ponedeljkom, sredom i petkom, a ostalim danima se pohađa onlajn. Razmak među učenicima u učionici mora biti veći od jednog metra.

Kako je za "Telegraf" objasnila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, ovaj model dobro je skrojen za učenike srednjih škola, jer se za razliku od prošle godine, kada su deca jedne nedelje išla u školu, a jedne nedelje učila od kuće, sada izbegava tako dugo odsustvo u školi.

- Taj kombinovani model je identičan kao prošlogodišnji model za osnovne škole. Mi smo prošle godine imali situaciju da su se učenici u srednjim školama menjali na nedelju dana (nedelju dana onlajn nastava, nedelju dana tradicionalna), ali se taj model pokazao kao loš zato što, kada su van škole, sa dva vikenda naprave pauzu od 9 dana. Računamo da su deca jako malo bila zainteresovana za rad kada nisu bila u direktnom kontaktu - kazala je Jankovićeva.

"Crveno svetlo" samo u Tutinu i na KiM

Najrigoroznija organizacija nastave je po "crvenom" modelu - tada časovi traju 45 minuta, ali đaci je pohađaju od kuće.

Oni prate RTS planetu, a sa nastavnicima elektronskim putem razmenjuju materijal za učenje.

U školskim prostorijama obavezno je konstantno nošenje maski.

Ovakva situacija je u tutinskim srednjim školama, kao u pojedinim sredinama na KiM.

Video: KG: Počela kombinovana nastava, sve više zaraženih učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • &

    10. septembar 2021 | 08:12

    Treba preći na online barem dok brojke ne krenu da opadaju, što je sigurno sigurno je.

  • D

    10. septembar 2021 | 07:54

    Djaci nece maske, nastavnici nemocni, direktori na njihovoj strani

  • Dzon Lok

    10. septembar 2021 | 08:38

    Suludo je gurati po 30 klinaca u neadekvatne ucionice! U skolu mora da se ide al ne pod ovim uslovima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA