Danas do 28°C, sutra do 29°C, a naredne nedelje do 31°C: Evo koliko će još potrajati leto

Jutra su i dalje hladna, uz temperature i ispod 10°C

  • 0
BEOGRAD VREME PROGNOZA, vremenska prognoza, vrućina, žega, vrelina, toplota, leto, sunčano, sunčan dan Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Iako temperature na početku i kraju dana jasno sugerišu da se približavamo jeseni, dnevna temeratura vazduha danas i sutra dostići će do 28, odnosno 29 stepeni. Lepe vesti nastavljaju se i početkom naredne sedmice, kada će živa u termometru "probiti" 30. podeljak. Kako je za Telegraf.rs rekao meteorolog Đorđe Đurić, lepo vreme potrajaće možda i do 19. septembra, ali se razlike u temperaturi na dnevnom nivou mogu "razvući" i do 20 stepeni.

- Pred nama sunčani, topli i letnji dani, ali hladne noći i sveža jutra ukazivaće da smo na korak i do kalendarskog početka jeseni.

Ovih dana Srbija je pod uticajem anticklona sa severa i severoistoka, a istovremeno je i pod uticajem visinskog ciklona sa juga. Takva sinoptička situacija dovela je do toga da vreme i dalje bude stabilno i suvo, ali uz nešto više oblaka. Jutra su i dalje hladna, uz temperature i ispod 10°C, a dani topli sa temperaturama preko 25°C. Nešto izraženiji gradijent vazdušnog pritiska uslovio je i košavu umerenog intenziteza, pa su u tim predelima jutarnje temperature bile više, u Beogradu 16°C.

I u petak nebo nad Srbijom smenjivaće sunčani i oblačni intervali, a očekuje se i umereno toplo za ovo doba godine. Duvaće jugoistočni vetar, slabim do umerenim intenzitetom, još u toku jutra na jugu Banata povremeno pojačan. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Tokom vikenda sinoptička situacija biće takva da će anticiklon oslabiti, a visinski ciklon će se izmestiti istočnije i nalaziće se iznad Crnog mora. Za nas to znači i dalje stabilno i suvo vreme, ali i nebo bez oblaka.

Subota će Srbiji doneti vedro i sveže jutro, dok će doline i kotline ispuniti i magla, uz niske temperature vazduha. Tokom dana nebo nad celom Srbijom biće vedro i bez oblaka, a uz sunčano vreme biće i relativno toplo. Vetar slab, promenljivog pravca. Minimalna jutarnja temperatura od 6 do 14°C, u Beogradu do 13°C, maksimalna dnevna od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C.

Od nedelje, a naročito tokom sledeće sedmice sve više će sa jugozapada jačati greben po visini, što znači da će sa jugozapada prema našem području uslediti dodatni priliv tople vazušne mase. Tokom tog perioda u Srbiji će jutra biti vedra i sveža, ponegde i maglovita, ali će tokom dana biti sunčano i toplo, uz prave letnje temperature. Maksimalna temperatura biće početkom i sredinom sledeće sedmice od 27 do 31°C, u Beogradu do 30°C. Zbog niskih noćnih i jutarnjih temperatura, a visokih dnevnih, biće izražena i amplituda, tj. razlika između maksimalne dnevne i minimalne jutarnje temperature vazduha, a razlika između dnevnih i jutarnjih temperatura biće ponegde i 20 stepeni, naročito u koltinama i na visoravnima.

Dakle, poslednje dane kalendarskog leta ispratićemo u znaku umerenog letnjeg vremena sa prijatnim septemberskim vremenom. Prema trenutnim prognozama promena vremena očekuje se ne pre 18, 19. septembra - navodi Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA