≫ 

Pred školama u dva grada, traže da decu vrate na nastavu: Održavaju se i koncerti i protesti

Roditelji traže da se škole ne zatvaraju, ističu da su kafići otvoreni

  • 39
Škola, učionica, đaci

Foto: Tanjug/AP

Roditelji niških srednjoškolaca okupili su se u utorak ispred Gimnazije "Svetozar Marković" gde su potpisali zahtev da im se deca hitno vrate u školske klupe koji će predati, kako su rekli, direktoru škole. Kažu da je neverovatno da sve radi, da se organizuju proslave, a da je samo škola zabranjena, pa poručuju da žele da zaštite svoju decu.

Roditelji su nezadovoljni jer im deca, prema odluci Ministarstva prosvete, od juče pohađaju onlajn nastavu, pa traže da se to promeni.

- Mi smo se kao roditelji okupili da bismo uručili direktoru škole zahtev u ime svih roditelja da nam se deca hitno vrate u školu, zato što mislimo da je potpuno neverovatno da rade kafići, održavaju se svečanosti, prave se proslave 18. rođendana, koncerti se održavaju svuda, rade bioskopi, splavovi, jedino je zabranjeno da se ide u školu - navode roditelji, pišu Južne vesti.

Posle godinu i po dana, koliko su deca bila na onlajn nastavi, smatraju da je odluka da opet pohađaju takvu nastavu "totalni sunovrat".

- Mi smo ovde pre svega da bismo zaštitili interes naše dece, to je naša obaveza i niko bolje od nas koji smo roditelji ne može to da učini - rekli su na protestu.

Veruju da će se na njihovu inicijativu odazvati veliki broj roditelja, ali i profesora i direktora škola.

Podsetimo, u 6 gradova i opština na jugu Srbije srednjoškolci su od ponedeljka prešli na onlajn nastavu. Odluka je doneta za sve škole u Nišu, Vranju, Preševu, Beloj Palanci, Doljevcu i Bojniku.

Protest i u Valjevu

 

Kako navodi Vamedia, dve večeri zaredom na Desankinom trgu bilo je okupljanje roditelji nezadovoljnih odlukom Tima za škole da model nastave u Valjevu bude promenjen.

Tim za škole krajem prošle nedelje doneo je odluku u skladu sa epidemiološkom situacijom da valjevski srednjoškolci u potpunosti pređu na onlajn nastavu dok su učenici sedmog i osmog razreda sa redovne nastave prešli na kombinovani model, odnosno da jedan dan nastavu prate u školi, a naredni onlajn.

Prema njihovom pisanju od 13. septembra, inicijativa za okupljanje roditelja koji se ne slažu sa ovom odlukom praktično je potekla putem društvenih mreža okupljenim roditeljima pridružio se i jedan broj prosvetnih radnika. Roditelji smatraju da njihova deca treba da imaju iste uslove školovanja kao što to imaju i deca u Beogradu i Novom Sadu.

- Kao roditelj sam potpuno zbunjena. Tokom vikenda sam videla da se zakazana veselja održavaju, kao i koncerti. Ako se država na kraju opredelila za “švedski model”, zašto onda onlajn nastava - pita jedna od majki učenika, prenosi portal.

Roditeji takođe ističu i činjenicu da su upravo za vreme njihovog protesta okolni kafići i restorani prepuni.

- Sad su deca problem, a ne svadbe, veselja raznorazna, utakmice, gde niko ne nosi masku, niko se ničega ne pridržava. Pa, da li su deca stvarno problem - jedno je od pitanja koje se moglo čuti.

Roditelji protest najavljuju i za naredne večeri uz napomenu da njihov skup nije politički.

Video: KG: Počela kombinovana nastava, sve više zaraženih učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    15. septembar 2021 | 07:10

    Hoće da nam deca budu neobrazovana. Lakše je manipulisati sa takvima. Sve to dolazi iz jedne kuhinje sa zapada.

  • Pera

    15. septembar 2021 | 08:09

    Bravo za roditelje

  • Milica

    15. septembar 2021 | 07:54

    Isti je slučaj svuda u Srbiji! Kod nas u Aranđelovcu svakodnevno i dalje se organizuju svadbe, punoletstva,proslave, restorani puni sedam dana u nedelji,sve radi punom parom samo naši đaci srednjoškolci moraju onlajn na nastavu.Deca tek pošla u školu,imaju veliki broj praktičnih predmeta pa se pitam kako će od kuće da odrađuju praksu? Godinama se sistematski,namerno i smišljeno urušava obrazovni sistem,namerno se u ministarstvo guraju nesposobni politički kadrovi a mi roditelji više nećemo da ćutimo! Zar vam je cilj da svi odemo iz poluprazne Srbije?! Zato podrška roditeljima koji su digli glas! Više me je sramota da slušam saopštenja kriznog štaba jer su toliko kontradiktorna da je to sramota za struku. I ja sam medicinski radnik,dobro znam kakva je situacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA