≫ 

Otpadne vode bolnice u Vrbasu izlivaju se u Veliki bački kanal: Po vodi plutaju štapići sa vatom

Kako je vavedeno, sistem za prečišćavanje otpadnih voda od 2008. godine funkcioniše "po principu prelivene septičke jame"

  • 3
Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Deo otpadnih voda iz Opšte bolnice u Vrbasu izliva se u Veliki bački kanal, budući da firma koja je bila angažovana za sanaciju prečistača otpadnih voda još nije okončala radove.

Kako se navodi u dopisu ekolozima, koji je potpisao pomoćnik direktora Opšte bolnice Miodrag Šoškić, sistem za prečišćavanje otpadnih voda od 2008. godine funkcioniše "po principu prelivene septičke jame", pišu Novosti.

- Iz ovog postrojenja se otpadna voda upušta u gradsku kanalizaciju jer 'Ekohem internacional' iz Beograda koji je bio angažovan za sanaciju putoksa nije okončao započete radove - naveo je Šoškić.

Dodao je da je sanacija trebalo da se sprovede u organizaciji Opštine putem donacije za realizaciju projekta "Čišćenje i revitalizacija Velikog bačkog kanala kod Vrbasa".

- Bolnica je organizovala poseban tretman svih čvrstih i tečnih otpadnih medicinskih materijala - rekao je Šoškić.

On naglašava da otpadne vode iz Opšte bolnice ipak spadaju u kategoriju sanitarnih voda. Ovim tvrdnjama ne veruju ekološki aktivisti. Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa Ratka Đurđevca, bolnica je jednim krakom zatvorenog atmosferskog cevovoda direktno spojena sa Velikim bačkim kanalom, a odgovor pomoćnika direktora sugeriše da prečistač otpadnih voda ne radi. Đurđevac napominje da je nejasno koji se deo otpadnih voda preliva u kanalizaciju, a koji odlazi direktno u kanal.

- U narednom periodu proverićemo kakav je karakter tih voda i tretman koji dobijaju, da li su za njihovo ispuštanje obezbeđene dozvole i postoji li kontrola zbrinjavanja toksičnog medicinskog i farmaceutskog otpada - navodi.

Sumnju u sadržaj otpadnih voda izneo je i Dragan Kurjački, predsednik Ekološkog pokreta u susednom Srbobranu, koji je rekao da često viđa kako po kanalu plivaju štapići sa vatom.

Video: Naselje Palestina u Vranju pod fekalijama: Iz cisterne kulja otpad, meštani strahuju od zaraze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    15. septembar 2021 | 10:26

    Šta bre ovi iz Vrbasa hoće, napraviće im vođa stadion. Ko još prerađuje otpadne vode? Tim glupostima se ne bave ekonomski tigrovi.

  • Ljubomir

    16. septembar 2021 | 09:34

    Ja sam iz Vrbasa pa vidim sta sve pliva po toj vodi nevezano za bolnicu ! Mi ovde muku mucimo sa tim kanalom vec 40 godina a sve otpadne vode koje dolaze iz Kule i Crvenke se ulivaju u taj kanal posle brane kod stadiona a ne idu u taj precistac uopste !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA