Srbija sve bliža korona rekordu iz decembra, jedan smo već oborili: Koje mere su tad bile na snazi?

U toku trećeg talasa korona virusa koji je bio i najteži i najduži imali smo najviše zaraženih na dnevnom nivou, najviše preminulih i pacijenata na respiratoru

  • 38
Korona septembar 2021 Foto ilustracija: worldometers.info/Shutterstock

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Srbiji prema poslednjem izveštaju od juče u 15 časova približio se rekordu od 1. decembra prošle godine, kada je u toku trećeg, inače najgoreg kovid talasa u Srbiji, zabeležen najveći broj novoobolelih. 

Tog 1. decembra za 24 sata korona virus je potvrđen kod 7.999 osoba od ukupno testiranih 22.837 uzoraka. Ujedno tog dana je oboren dotadašnji rekord u broju testiranih uzoraka.

Prema jučerašnjem izveštaju, kovid 19 potvrđen je kod 7.723 osobe. Međutim, juče je oboren rekord u broju testiranih uzoraka za dan - analizirano je 27.927 uzetih briseva.

Na sreću, u ovom talasu nemamo broj preminulih na dnevnom nivou, bar za sada, koliko smo ih imali u trećem talasu.

Rekord u broju preminulih i brojka, za koju treba da se molimo da se ne ponovi dogodio se 4. decembra. Tada je za 24 sata kovid 19 u našoj zemlji odneo čak 69 života. Juče smo, da podsetimo, imali takođe, veliki broj preminulih - 26.

Ono što trenutno, pored broja potvrđenih slučajeva zabrinjava, jeste broj pacijenata koji su na respiratoru. Trenutno pomoću ove mašine diše 156 osoba, a najveći broj osoba koji su bili na njoj imali smo 17. decembra 2020. godine - bilo je je i više nego duplo nego sada - 353.

Taj treći talas počeo je 4. oktobra. Bio je najteži i najduži, a tokom njega je i počela vakcinacija protiv korona virusa, i otvorene su dve kovid bolnice - u Batajnici i u Kruševcu.

Mere koje su u trećem talasu bile na snazi

U toku trećeg talasa nije bilo policijskog časa i uvođenja vanrednog stanja, ali su na snazi bile restriktivne mere. Osim što je u zatvorenom prostoru bio dozvoljen drastično manji broj ljudi nego sada kada može 500, bilo je skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata do 17 časova, tržnih centara, kladionica, igraonica, uslužnih delatnosti... koji su radili do 17 časova.

Svadbe i proslave su samim tim bile zabranjene, a bila je i veća kontrola poštovanja mera. U jednom momentu u ugostiteljskim objektima se nije puštala nikakva muzika.

Takođe, u toku tog talasa, za sve strane državljane je uveden PCR test, ne stariji od 48 sati pri ulazu u našu zemlju. Naši građani, ako nisu imali PCR test, morali su da budu 10 dana u kućnoj izolaciji koja bi prestala po dobijanju negativnog PCR testa.

Kada je reč o sadašnjim merama, u subotu je sa Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa poručeno da su sve potrebne mere na snazi, da je najvažnija mera vakcinacija, i da Srbija radi na uvođenju kovid sertifikata.

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, 6.marta 2020. godine, kovid je odneo 7.601 život u našoj zemlji, registrovano je ukupno 830.884 pozitivna slučajeva, a testirano 5.290,374 uzorka.

Video: Mere ostaju na snazi, inspekcije rade: Premijerka posle Kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    15. septembar 2021 | 14:22

    Pa cemu onda sluzi vakcina ocigledno nicemu

  • Србин

    15. septembar 2021 | 14:41

    Па чекајте људи разумни - ако имамо 50% "ВАКЦИНИСАНИХ" , како онда сад скачу те бројке ? Чему онда тај фамозни "лек" ?

  • Shitoshi

    15. septembar 2021 | 14:54

    Lepo vam radi ta vakcina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA