≫ 

Kovid propusnice odnosiće se na kafiće, restorane i klubove, neki misle da je kršenje ljudskih prava

Međutim, kako ističe, to nije dovoljno i ne možemo da se opustimo

  • 19
Srđa Janković

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da su kovid propusnice najefikasnije i najpravičnije rešenje. Ta mera bi se odnosila na kafiće, restorane, noćne klubove, ali definitivna odluka još nije doneta.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da to što ima manje hospitalizovanih nego ranije, iako je mnogo novozaraženih, jeste efekat vakcine.

Međutim, kako ističe, to nije dovoljno i ne možemo da se opustimo.

- Mnogo je hospitalizovanih i životno ugroženih, zahvaljujući tome što je malo više od polovine vakcinisanih građana imamo drugačiji odnos broja zaraženih i tešku sliku. Vakcina i kad ne zaštiti potpuno od simptoma, štiti od težih posledica bolesti, manje su šanse da vakcinisani premine - rekao je imunolog.

Smatra i da se problemi koje imamo sa sprovođenjem mera najviše vide u gradskom prevozu, gde postoji rizik od prenošenja zaraze.

- Nismo u mogućnosti da se autobusi pune do trećine i polovine kapaciteta. Tako da je maska uz vakcinu ostala glavno sredstvo zaštite i zato ne bi trebalo da bude razumnog razloga da neko ne nosi masku, najavljene su strože inspekcije, ali sa kontrolom treba apelovati i na svest - poručuje član Kriznog štaba.

Kada je reč o kovid propusnicama, Janković kaže da odluka još nije doneta, ali smatra da bi to bilo najpravičnije i najefikasnije rešenje.

- Neki smatraju da to krši ljudska prava, ali zavisi o čemu tačno govorimo. Mislimo na to da za neko okupljanje, gde je zabava, što nije nasušna potrebna, da je potrebno da bi se obezbedila sigurnost onih koji su tu, da se tom mestu pristupa ili sa dokazom o vakcini, negativnim testom na kovid, ili da je preležao bolest - istakao je Janković.

Dodaje da su tako ljudska prava ispoštovana.

- Ako je neko odbio vakcinu, što je legitimno, smatram da je pravičan balans za zaštitu ostatka zajednice, da na drugi način zaštiti tu istu zajednicu - rekao je Janković dodajući da bi se to odnosilo na restorane, kafiće, noćne klubove.

Navodi da antitela ne znače apsolutnu zaštitu i da oni koji ih imaju mogu da se zaraze.

- Na pojedinačnom nivou ne znači da svako sa antitelima je apsolutno zaštićen, nisu sva antitela zaštitna i neće nas uvek sprečiti da se inficiramo. Ali i obrnuto - kome su ispod praga zaštite, ipak može da poseduje ćelijski imunski odgovor u slučaju da ga napadne virus. Antitela su dobra epidemiolozima za praćenje situacije, imunolozima takođe, ne savetujem da bilo ko radi antitela redovno i da se prema tome ponaša, to može da izneveri, to nije dobar faktor. Najbolje je pridržavati se mera, nositi masku i da se ponašamo razborito u pogledu izbegavanja rizika - ističe Janković.

Govoreći o velikoj broju mladih koji su zaraženi, Janković kaže da je tu primetan efekat ledenog brega – kad ima mnogo novih slučajeva, ima i dosta zaraženih u svim uzrasnim kategorijama.

- Među decom je najmanje teška klinička slika, ali se i to dešava, moguće su komplikacije kovida, naročito sistemski zapaljenski sindrom, koje se javlja nakon preležane bolesti kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, što ne može da se zna, zato je dobro i da deca budu vakcinisana - preporučio je Janković.

Govoreći o vakcinaciji trudnica, one se ne vakcinišu u prvom trimestru iz predostrožnosti dok se ne formiraju svi organi bebe. Janković dodaje da se i inače neke intervencije ne rade u prva tri meseca.

- Nikakav štetni efekat ni po majku ni po plod nema vakcina. Sve vakcine koje ne spadaju u žive, a nijedna protiv kovida to nije, davale su se trudnicama i ranije, bezbedne su. Mnogo je bezbednije vakcinisati trudnu ženu nego rizikovati da dobije kovid - ističe imunolog.

Video: Kon o kovid propusnicama: Zakočeni smo, jer je odmah u startu rečeno da je to protiv Ustava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    16. septembar 2021 | 10:49

    Onda bojkot pa cemo videti od cega ce da zive!

  • strašno

    16. septembar 2021 | 11:22

    Pa ne ćeš ti da promeniš ustav,objasnit će ti tvoje kolege i narod u subotu uveče na trgu Republike Bg .

  • panic

    16. septembar 2021 | 11:31

    jutros slusam ovoga doktora i voditeljka ga pita sta je sa antitelima doktor odgovara ako imas dosta mozes da se zarazis a ako nemas dovoljno ne moras da se zarazis kao i ovi vreme sto prognoziraju moze se ocekivati kisa a mozda i nece pasti pa ti budi pametan ali bitno je njima da debelo naplaćuju ovakve objave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA