≫ 

Nova pravila za škole od ponedeljka: Ovo je nova formula za prelazak na onlajn i kombinovanu nastavu

Nova pravila relaskiraće mere za prelazam onlajn nastavu

  • 39
Škole škola đaci učenici Francuska

Foto: Tanjug/AP

Nova pravila za škole od ponedeljka! Posle brojnih modela o kojima je bilo reči, prevagnuo je ovaj, potvrđeno je Telegrafu u Ministartsvu prosvete.

Kada odeljenje ima više od 16 učenika, a ima dva obolela đaka, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model. Ako u ovim grupama oboli još đaka, makar to bio i samo jedan više, odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

U školama kruži još od ponedeljka informacija da će se na kombinovanu i onlajn nastavu prelaziti sa četvoro zaraženih učenika. Ipak, u Ministarstvu su naveli za Telegraf da se taj model neće sprovesti.

- Da, čuli smo još ranije da se sprema nova mera, odnosno da će prag zaraženih đaka za prelazak na kombinovani ili onlajn model povećati na četvoro - ispričala je za Telegraf.rs Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministar prosvete Branko Ružić je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju. "Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku", rekao je Ružić. Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

Kako je rekao, važno je da se već na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara donesu i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Kaže da je do utorka bilo 4.400 zaražene dece u školama, što je 0,54 odsto, što nije samo u jednoj školi ili odeljenja.

"Nema alarmantne situacije", naglasio je Ružić.

Kaže da je danas doneta odluka za reper koji bi trebalo da bude kriterijum na nivou lokalne samuprave, koji se tiče škola, jeste da granica bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

Ružić je napomenuo da ukupno ima 1,1 miliona dece u školskom sistemu.

Na pitanje kako komentariše to što su pojedini direktori najavili da će tražiti opravdanje i ako jedno dete izostane sa nastave, ministar je rekao da se neopravdano odsustvo sa nastave smatra prekršajem i da je zakonom definisana odgovornost roditeljima da obaveste o izostanku dece, kao i da direktor može da definiše neka pravila kada je izostanak jedan ili dva dana uz jasno obrazloženje roditelja, dok za sve ostalo mora da postoji nalaz lekara.

To što su najavili pojedini direktori - proverićemo, kazao je Ružić.

Ističe da je cilj da nastava funkcioniše na redovan način, kao i da smatra da oni koji su vakcinisani ne treba da budu diskriminisani, zbog čega je u toku i priprema uvođenje kovid sertifikata.

To je jedino logično rešenje i treba da podignemo nivo vakicnisanih.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shitoshi

    16. septembar 2021 | 12:43

    Za decu haos a premijera filma za gospodu juce puna sala bez maski. Da se razumemo, protiv sam biko kakvih maski ali prekinite da maltretirate decu bando

  • Uros

    16. septembar 2021 | 12:44

    Da li postoji iko normalan u ministarstvima i kriznom stabu? Sludjivanje naroda, pre par sati Dr Kon izjavio da se mere i zabrane moraju uvesti i posle dva sata popuste mere..

  • Profesorka

    16. septembar 2021 | 12:41

    U skolama je sve vise zarazene dece, pola nastavnika nema ko da menja a oni popustaju mere….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA