≫ 

U školama kao na traci, zaraženi se vraćaju bez retestiranja: Jedni dođu iz izolacije, drugi već idu

Situacija se pogoršava iz nedelje u nedelju

  • 74
foto Pixabay

foto Pixabay

Ko i dalje ne veruje u koronu, trebalo bi da svrati u bilo koju osnovnu ili srednju školu. Situacija se, kako nam pričaju direktori i nastavnici, rapidno pogoršava iz nedelje u nedelju. 

Sve je više odeljenja koja moraju u izolaciju, a taman što se jedno odeljenje vrati, već dva odu.

"Kao da radimo u zdravstvu, a ne u prosveti", polu šaljivo nam priča direktorka jedne gimnazije.

Zanimljivo je i da se zaraženi đaci vraćaju u školu posle 10 kalendarskih dana, počev od dana kada je zaraženo dete poslednji put boravilo u školi. A da bi se vratili, ne treba da se ponovo testiraju, niti škole po zakonu to uopšte smeju da im traže.

- Deca donose potvrdu od izabranog pedijatra. Na toj potvrdi pedijatar napiše od kog do kog datuma je dete izostajalo, odnosno od kog datuma se smatra da je dete zdravo, i ono se prema tome i vraća u školu. Mi po zakonu ne bismo smeli da tražimo deci da rade retestiranje - objašnjava za "Telegraf" Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Na pitanje kakva je situacija u ovoj školi, odgovara:

- Četiri odeljenja su nam na onlajn nastavi, i u svakom odeljenju su samo po dva zaražena učenika. Taman što se jedni vrate sa onlajna, drugi odu. Tako to sad izgleda - priča nam Vasić.

Slično je i u Zemunskoj gimnaziji. Kako navodi direktor Miloš Bjelanović, situacija je ove nedelje gora nego prethodne, jer sada imaju duplo više odeljenja koja su prešla na onlajn.

- Svaki dan jedno do dva odeljenja idu u izolaciju, a od ponedeljka nam se recimo vraćaju četiri odeljenja koja završavaju period izolacije. Držimo se nekako. Najnezgodnije je što u školu dolaze nastavnici čija su deca zaražena koronom, ali propisi su takvi da i oni moraju da rade, dokle god nisu bolesni - ističe Bjelanović.

Pojedini roditelji čija deca pohađaju škole u Beogradu tvrde da su im rekli kako zaraženu decu mogu da vrate u školu i posle samo sedam dana izolacije. Potvrdu za to, međutim, nismo dobili od Ministarstva prosvete.

Podsetimo, zvanična procedura je takva da ako se jedan đak zarazi koronom, a onda u roku od 48 sati još jedan, celo odeljenje mora da ide u izolaciju na 10 kalendarskih dana. Nakon toga, đaci se vraćaju u školu s potvrdom pedijatra.

Video: KG: Počela kombinovana nastava, sve više zaraženih učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nestor

    16. septembar 2021 | 20:48

    Jel to stručni štab odredio da ove godine korona uđe u škole jel zna neko

  • Hc

    16. septembar 2021 | 21:12

    Ove godine krece eksperiment nad decom.

  • Violeta

    16. septembar 2021 | 20:00

    Dok je svaki dan skoro 8000 zaraženih, ministarstvo prosvete se igra semaforima. Samo u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA