Vakcinisano 5.000 dece od 12 do 17 godina: "Oni su izvor delta soja, treba raditi na imunizaciji"

Pedijatar dr Goran Vukomanović navodi da će vrlo brzo biti odobrena vakcina protiv korona virusa i za decu mlađeg uzrasta

  • 4
Vakcinacija tinejdžer, dete, dečak Foto: Shutterstock

U Srbiji je do sada vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno, te da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva.

- Bezbednost vakcine je dokazana i pre početka njene primene, a do sada su već milioni dece u svetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou - rekao je Vukomanović za Tanjug.

On je podsetio da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za decu starosti od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

- Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za decu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i deca, kako bi se sprečilo širenje virusa - apelovao je dr Vukomanović.

On je istakao da su, trenutno, deca izvor delta soja virusa, koji se veoma brzo širi sa njih na odrasle.

- Kada se novi soj pojavio, imali smo obrnutu situaciju. Naime, odrasli su bili glavni prenosioci, a sada je proces krenuo u suprotnom pravcu - ukazao je Vukomanović.

Curenje nosa, grebanje u grlu

Prema njegovim rečima, deca imaju lakšu kliničku sliku, curenje nosa, grebanje u grlu ih i nemaju temperaturu, ali sa takvom kliničkom slikom oni "seju" virus na okolinu.

Iako su slučajevi težih oblika infekcije kovidom kod dece retki, na Institutu za majku i dete i u bolnici u Tiršovoj hospitalizovana su deca sa komplikacijama od kovida.

- Cilj je da ni jedno dete ne dođe na intenzivnu negu zbog kovida, a za to je neophodna vakcinacija - jasan je dr Vukomanović.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se deca u Srbiji ne vakcinišu, on ističe neobaveštenost roditelja.

- Moramo da radimo na osvešćivanju roditelja, jer ako ostanu needukovani, na lošem smo putu u borbi sa korona virusom - upozorio je.

Poručio je, dajući lični primer, da preležana bolest nije zaštita i da svi oni koji su preležali virus treba da se vakcinišu.

- Ova ''kuga'' ne može sama da prođe, a dokaz su zemlje gde je vakcinisano 50, 60 odsto stanovništva, gde je delta soj ipak probio, jer se lakše širi, a da bi se to sprečilo, treba da se poveća broj vakcinisanih - poručio je Vukomanović.,

Video: Lončar o epidemiološkoj situaciji: Nije dobro, još bolnica će ući u kovid sistem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Inso

    16. septembar 2021 | 19:11

    Od kad su deca izvor zaraze? 99 posto decijih slucajeva su asimptomatski a cak je i SZO rekla da oni nisu prenosnici. Da li ovaj pedijatar ima naucne radove na polju virusologije?

  • Djape

    16. septembar 2021 | 16:36

    Stavite vakcinu u koka kolu. Tako nece znati

  • Xxxx

    16. septembar 2021 | 17:39

    Deca ne seju virus vec mame i tate starija braca isestre koji vise po koncertima nasis nazovi estradnih zvezda kojima nisu dosta milioni koje su zaradili vec im treba jos sporske priredbe gde su krcati stadioni i hale a oda sve je to normalno ali nije normalno da deca idu u skole sve ovo prethodno je od zivotnog znacaja samo skole nisu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA