≫ 

Detaljno o postupku u slučaju infekcije koronom u školama: Jedna stvar o maskama posebno naglašena

Roditeljima, učenicima i zaposlenim u školama preporučuje se da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole

  • 10
Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je plan obrazovno-vaspitnog rada za sledeću, odnosno 4. nedelju školske 2021/2022. godine, u kojem se posebno naglašava da je kod svih zaposlenih - i kod osoba koje su prethodno preležale korona virus, i kod vakcinisanih, neophodna upotreba zaštitnih maski.

- Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati oboljevanje od kovid-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, neophodna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv korona virusa i osobe koje su preležale kovid - navodi se u najnovijem saopštenju.

Kako dalje navode, Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi.

- Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora) - navodi se.

Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

S obzirom na to da su tokom nadzora uočeni značajniji rizici za zaražavanje učenika i zaposlenih u njihovim aktivnostima van škola, preporučuje se roditeljima, učenicima i zaposlenim u školama da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole.

- Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite - apeluju iz Ministarstva prosvete.

Šta kada se pojavi korona?

Ministarstvo dalje navodi kakvi se koraci preduzimaju ukoliko se u školi pojavi korona.

- U situacijama kada se pojave slučajevi infekcije virusom SARS-CoV-2 kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu. Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi prema sledećim instrukcijama:

- Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje;

- Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

- Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu.

Za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine primenjuju se navedeni kriterijumi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    17. septembar 2021 | 12:36

    Više ste dojadili i Bogu i narodu! Jedan dan pričate jedno, drugi dan drugo i tako u krug! 1000 lekara, 1000 različitih mišljenja! Pa veruj nekome!

  • Nikola

    17. septembar 2021 | 12:31

    Maske nisu obavezne

  • Glas severa

    17. septembar 2021 | 13:43

    Posto su deca kazete posle penzionera naj odgovornija,mogli bi da ih nagradite sa po bar 100 evrica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA