Bitku s koronom u kruševačkoj kovid bolnici za 15 dana izgubilo 152: U prethodna dva nema preminulih

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno je hospitalizovano 370 pacijenata, a kod 351 potvrđeno je prisustvo korona virusa

  • 54
VUCIC KRUSEVAC KOVID BOLNICA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ne smiruje se epidemiološka situacija u Srbiji - prema poslednjem dnevnom preseku, 34 osobe preminule su od posledica korona virusa, a više od 7.500 zaraženo je za dan. Raste i broj pacijenata koji se nalaze na hospitalizaciji, a kovid 19 bukti i u Kovid bolnici u Kruševcu.

Prema poslednjem izveštaju objavljenom na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, objavljenom u 16 časova, u kovid bolnici u Kruševcu trenutno je hospitalizovano 370 pacijenata. Kod 351 pacijenta potvrđeno je prisustvo korona virusa.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 4 su priključena na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

U ovoj bolnici, gde se, kako je naveo za Telegraf.rs direktor bolnice dr Vladan Cvetanović, nalaze pacijenti sa teškom kliničkom slikom, preminule su u prvoj polovini septembra čak 152 osobe. Najviše ih je za dan bilo 12. septembra, kada je za 24 sata preminulo 14 pacijenata.

Situacija je počela da se pogoršava od 7. septembra, dana od kog je broj preminulih u kruševačkoj kovid bolnici bio konstantno dvocifren.

Ipak, prema poslednjim saopštenjima Kliničkog centra Niš od 16. i 17. septembra (sreda i četvrtak), preminulih u Kovid bolnici u Kruševcu - nema. Podsetimo, dr Cvetanović rekao je velika većina kovid bolnica sa teritorije južne i jugoistočne Srbije koja gravitira prema kovid bolnici u Kruševcu nema jedinice intezivnog lečenja i nisu u situaciji da zbrinu najteže obolele od korona virusa, ili pacijente koji se progresivno pogoršavaju i zahtevaju zbrinjavanje u ustanovi tercijernog nivoa.

- To znači da kovid bolnica u Kruševcu dobija najteže pacijente iz svih kovid bolnica u pripadajućem regionu i posle različitog trajanja ove bolesti, a po pravilu u uznapredovalom stadijumu i najtežoj formi - naveo je on.

Kako kaže, smrtnost ovakvih pacijenata je svuda u Srbiji i u svetu jako visoka, tako da lečeći veliki broj pacijenata, kovid bolnica u Kruševcu ima i određen broj onih koji izgube bitku sa ovom opakom bolešću.

- Pažlјivo smo analizirali sve aspekte lečenja i nege preminulih pacijenata i nema nikakvih razlika u njihovom tretmanu u bolnici u Kruševcu ili u bilo kom drugom kovid centru koji zbrinjava ovakve pacijente širom sveta - istakao je direktor Cvetanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    17. septembar 2021 | 18:22

    Teško oboleli iz regiona stižu kod mladih lekara koji su prošle, pretprošle godine diplomirali. Veoma loša procena Ministarstva i organizacija. U Kruševcu, Batajnici bi trebalo naizmeničmo da rafe najiskusniji, uz ponekog početnika. Ali, naši experti uglavnom sede u Vladi ili gostuju u emisijama, nisu ni videli crvenu "zonu''.

  • ***

    17. septembar 2021 | 18:06

    U toj bolnici, je neretko dvocifren broj. Kada je moj otac bio u pomenutoj bolnici, na dan kada je on u pedesetsestoj godini izgubio bitku ( ne znam da li sa koronom Ili doktorima), bilo ih je 11oro preminulih. Mnoge porodice su zavijene u crnom. Pritom naravno ohrabruju, dobro je, super je i potom sledi primite moje saucesce. Pritom neka se ministarstvo zdravlja zapita zasto tako veliki broj ljudi tamo umire. Iz primera znam da je covek dobio otpusnu listu, dok je cekao porodicu da dodje Po njega, on je preminuo. A i da to tesko oboleli stizu kod njih. Moj otac nije bio tesko oboleli, moj otac je hospitalizovan zato sto je imao dijabetes. I neka se zapitaju zasto se I dogodilo samoubistvo. Zato sto je bolnica jedno veliko nista.

  • Dragan

    17. septembar 2021 | 19:24

    Racunica je prosta:Ako se prehladis lezi kuci, vece su ti sanse nego sa ovim nasim strucnim osobljem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA