Srbija nabavlja skoro 500.000 doza vakcina protiv virusa gripa: Stručnjaci se boje sudara sa koronom

Vakcinacija protiv virusa gripa trebalo bi da počne 15. oktobra

  • 15
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio je okvirne sporazume za nabavku ukupno 470.000 doza vakcina protiv virusa gripa, rečeno je za Telegraf.rs u RFZO.

- RFZO je sproveo postupak javne nabavke vakcine protiv gripa za sezonu 2021/2022 i, u skladu sa Planom potreba vakcine protiv gripa za sezonu 2021/2022 Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, zaključio okvirne sporazume za nabavku ukupno 470.000 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, i to 230.000 doza vakcine protiv gripa zaštićenog naziva Vaxigrip Tetra, proizvođača Sanofi Pasteur i 240.000 doza vakcine protiv gripa zaštićenog naziva Influvac Tetra, proizvođača Abbott Biologicals B.V. - kažu za Telegraf.rs u RFZO.

Vakcinacija protiv virusa gripa trebalo bi da počne 15. oktobra.

S tim u vezi svi građani od 15. septembra mogu putem Portala eUprava da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv sezonskog gripa i izbegnu i najmanju gužvu u svom domu zdravlja.

Popunjavanjem jednostavnog upitnika građani iskazuju interesovanje da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje se saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

U svakom trenutku svoje iskazano interesovanje svako može da promeni ili obriše.

Kada je reč o virusu gripa, stručnjaci se boje da se on ne sudari sa koronom.

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže da nas na jesen čeka mnogo epidemioloških izazova.

- Mi ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kakva će biti ovogodišnja situacija sa virusom gripa, ali očekujemo, jer se to pokazalo kao pravilo, da kada prethodi blaga sezona, kao što je bila prošle godine, za njom ide jači udar influence - rekao je prof. dr Goran Stevanović:

- Ono čega se mi infektolozi najviše pribojavamo, a to se pokazalo na početku pandemije, u Italiji na primer, najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kod jednog bolesnika i kovidom i gripom, a da nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti. Ipak, nadamo se da to toga neće doći jer imamo efikasna cepiva i mere prevencije.

Prošle godine je, da podsetimo, oboren rekord u vakcinaciji protiv virusa gripa. Vakcinacija je počela 1. oktobra a samo do 30. decembra, dakle za 3 meseca, vakcinisano je više od 400.000 osoba, što je za 100.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je i prvi put posle 15 godina Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizveo svoju vakcinu. 

Vakcina protiv virusa gripa je uvek besplatna i dostupna na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    19. septembar 2021 | 21:07

    Ovo postaje luda kuca nezna se vise ni cime bodu, krece vreme x mena mutanata

  • Coas

    19. septembar 2021 | 21:08

    Strucnjaci se najvise boje kvazistrucnjaka kao sto su Kon, Tiodorovic i Jankovic. Oni ni sebe ne bi mogli da izlece.

  • Jgc

    19. septembar 2021 | 22:51

    Za lecenje pravih i opasnih bolesti nema novca. Preventiva ne postoji. Mladi umiru sve vise. Ali novca ima za vakcine koje ne stite.... Ali donose nekome novac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA