Dr Vukomanović saopštio koliko je maloletnika vakcinisano u Srbiji

Zamenik direktora Instituta za majku i dete ocenio da će vakcinisanje maloletnih da smanji prenošenje virusa

  • 2
Dete, škola, maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju. Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Doktor Vladislav Vukomanović ističe da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

- Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice - rekao je Vukomanović.

Međutim, dodaje, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

Ističe da sada imaju sedam pacijenata u kovid delu Instituta za majku i dete.

- Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom - dodao je doktor.

Za RTS navodi da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom korona virusom koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

Sada je i sezona respiratornih infekcija, a na pitanje šta bi trebalo da budu znaci za uzbunu roditeljima, doktor kaže da se nije mnogo šta promenilo u odnosu na prethodne talase.

- Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava - rekao je Vukomanović.

Institut za majku i dete, Profesor Vladislav Vukomanović

Profesor Vladislav Vukomanović / Foto: Nikola Tomić

Curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe su jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima, naglasio je doktor.

U populaciji od 12 do 18 godina imamo tek oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović koji je u Nacionalnom komitetu za vakcinaciju kaže da smatraju da vakcinisanje dece tog uzrasta će smanjiti prenošenje ovog virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, kaže da će predlog biti prosleđen i da on podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina.

- Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu - zaključio je doktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. septembar 2021 | 14:47

    Oho ho ho ho ho ho ho. Još jedan prorok i vidovnjak.

  • MP

    19. septembar 2021 | 18:47

    Zasto se doktore niste oglasili kada su pustili desetine hiljada indijaca, direktno iz zarista delta soja?? Kovid turizam je vazniji od zdravlja građana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA