≫ 

Potraže spas u Sigurnoj kući, pa se iz nje vrate mužu nasilniku: Evo koliko često to žene rade

Dešava se da se ista žena u Sigurnu kuću prima dva, tri puta, ali ne samo zato što su se vraćale muževima

  • 34
Nasilje nad ženama, ženom, muž bije ženu, tuče

Foto ilustracija: Shutterstock

U toku ove godine 12 žena je ubijeno u porodičnom nasilju a 17 dece ostalo bez majki. Žene spas, pogotovo od muža nasilnika, često traže u Sigurnoj kući, međutim, iako im je tu sigurna luka, ima i onih koje je napuštaju i vraćaju se rukama koje su im nanele modrice.

Koordinator Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za Telegraf.rs da su se u toku ove godine dve žene vratile muževima, bez obzira na nasilje. 

- Prošle godine to nije učinila nijedna, a 2019. je  9, što je 100 žena 9 odsto. Svi ovi podaci govore da to i nije neki ozbiljan broj i da većina žena kada odluči da dođe kod nas ona odluči, ali nijedna ne bi trebalo da se vrati. Sa ženama koje su ove godine otišle, mi smo sedeli i pričali. Objašnjavali smo im da to ne rade, da njihova obećanja ništa ne znače, da on neće prepisati kuću njoj i otići van granica  naše zemlje. One uvek imaju odgovor. "Da probaju", "pa on nije takav", "nije on u tom smislu lagao"... Nažalost, to tako ide i onda se dešava to što se dešava - kaže Vesna Stanojević.

Popunjenost u Sigurnoj kući, koja može da primi 30 žena, je apsolutna, kaže naša sagovornica. Potražnja za smeštajem je velika, a ženama koje dođu ovde veoma je teško da prelome da tu i ostanu.

- Susrećemo se sa veoma srceparajučim izjavama. "Da dete ne kaže kako ih je ostavila bez oca", "to radim zbog dece"... Svakoj je teško da prelomi ovde da ostane, a teško joj je i da ostane sama sa decom, da ih gaji, a nema pomoći niotkuda - priča Stanojević.

Na pitanje da li žene imaju pravo da se vrate ponovo kod njih, kada iz Sigurne kuće odu tamo gde su trpele nasilje, kaže da da, pogotovo ako su životno ugrožene.

Primaju po dva tri puta istu ženu

 

Navodi i da ima slućajeva da primaju istu ženu po dva do tri puta, ali ne zato što su se vraćale muževima. 

- Pokušale su same da se snađu, muž ih pronađe, pa one ponovo dođu - kaže Vesna Stanojević.

Poslednji slučaj nasilja nad ženom dogodio se u Boru prošle nedelje, kada je V. N. (41) sa više hitaca ubio njen nevenčab suprug sa kojem ima troje dece. Ž. P. (61), inače, predsednik borskog SUBNOR-a, na saslušanju se branio ćutanjem. Sve se navodno izdešavalo kada je on otišao kod nje u frizerski salon da se ošiša, tada je molio da se vrati kući, došlo je do rasprave, a zatim i tragedije. 

Pre toga, svedoci smo bili brutalnog nasilja muža nad ženom, što mu nije bilo prvi put, dogodio se krajem avgusta, u Zablaću kod Čačka, koji se samo pukom srećom nije završio smrtno. Tada je mlada žena, majka četvoro dece, N. V. (29) dobila teške telesne povrede kada ju je suprug G. V. (30) pretukao.

Par je u proteklim godinama dobio četvoro dece, a nasilje se ponavljalo. Osnovno javno tužilaštvo u Čačku istaklo je i da je "osumnjičeni svojim radnjama prekršio meru zaštite od nasilja, što predstavlja posebnu radnju krivičnog dela nasilje u prodici".

U istom čačanskom selu desio pre ovog slučaja, dogodilo se još jedno nasilje. 18. juna R. K. (43) nasrnuo je na svoju trudnu suprugu, 30-godišnju D. K. Prilikom napada povređeno je i njihovo starije dete. Jedanaestogodišnji sin, najstarije dete u porodici, pokušao je da spasi majku, a otac mu je tom prilikom posekao tetive na rukama. Dan kasnije, R. K. je pronađen obešen.

I u ovoj porodici nasilje je već prijavljivano.

U toku prošle godine, da podsetimo, najmanje 22 žene ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu. Istovremeno, najmanje 30 dece je ostalo bez majke - među njima 11 maloletnih.

Video: Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja2

    26. septembar 2021 | 21:22

    Koliko vidim sve je vise bolesnih komentara na ovu temu.Zar se nasilje opravdava,ako zena ne odgovara,razvod,ali taj koji je tukao svoju zenu,tuci ce i svaku sledecu,jer je bolestan( cim ne moze da se kontrolise).Da li ovemi sto pisu komentare ubijaju i svoju decu od batina kada nesto zgrese,jer su slabija? Svaki muskarac koji maltretira zenu je bolestan,jer misli da je njeno vlasnistvo i da moze da radi sa njom sta hoce,a ona mora da cuti i trpi( pogotovu ako zavisi od njega ili nema gde da ode), a za to je zakon kriv,jer ih ne kaznjava kako bi trebalo.Treba uvesti stroge kazne,pa da vidim da li ce im pasti na pamet takvo nesto.

  • Volim Zene

    26. septembar 2021 | 20:22

    Poštujem Dame. Ali ima ima Ljudi koji su zaglavli robiju zbog Žene tako je moj prijatelj dobio 3 meseca robije, i 35 hiljada kaznu jel isterao Ženu i njenog Ljubavnika iz kuće uhvatio ih je na delu itd.

  • Sve bih ponovo zbog nje

    26. septembar 2021 | 22:21

    Nikako ne mogu shvatiti da neko moze udariti majku SVOJE dece. Pa ona mu je rodila decu. Ja sam se zbog svoje zene tukao u srednjoj. Ali vredelo je. Ona je danas majka moje dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA