≫ 

Đaci iz fizičkog uče teoriju, a kad su u sali, vežbaju pod maskom: "Deca nam sve bolesnija i deblja"

Čak i kad dođu u salu za fizičko, teško im je da rade vežbe s propisanom distancom, pričaju nastavnici

  • 39
Danica Grujičić

Foto: Shutterstock, Tanjug/Strahinja Aćimović

Roditelji, sklonite decu iz pekara! Naterajte ih da vežbaju! Ovo upozorenje juče je javno uputila čuvena doktorka Danica Grujičić zgranuta povećanjem prekomerne gojaznosti i dijabetesa kod dece.

- Ogroman problem danas kod dece je nezdrava hrana i malo aktivnosti. Stvari treba sistemski rešavati i skloniti decu iz pekara i brzih hrana gde se truju svakodnevno - između ostalog je poručila doktorka.

To je potvrdilo i istraživanje Centra za vežbanje, zdravlje i sportske nauke koje je pokazalo da svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma.

Situacija u školama u tom pogledu sve je kritičnija. Skoro polovina đaka u Srbiji prešla je na kombinovanu i onlajn nastavu, pa većina učenika časove fizičkog vaspitanja sluša od kuće. Nastavnici fizičkog kažu za Telegraf.rs da preko ekrana računara teško mogu da dobiju pravi uvid u to kako i koliko đaci izvode vežbe, zbog čega se mnogi u takvoj situaciji odlučuju za teorijsku nastavu.

- Raditi vežbe od kuće, onlajn, teško je i retko. Nemate uvid u to ni šta deca tačno rade od onoga što im pokazujete, ni kako to izvode. Ja u takvim situacijama praktikujem teorijsku nastavu koja đacima stvarno bude zanimljiva. Ima puno toga o sportu što bi hteli da znaju - priča Siniša Lonjak, nastavnik fizičkog vaspitanja u elektrotehničkoj školi "Rade Končar" u Beogradu.

Najbolje je, dodaje, kad je nastava kombinovana, jer se đaci onda dele u grupe.

- Onda imate manju grupu đaka koja dolazi u školi i u tom broju oni mogu da vežbaju u sali, a da ispoštuju propisanu distancu. Najgore je zapravo kada đaci idu regularno u školu, jer tada bude celo odeljenje u školskoj sali, svi moraju da nose masku, a teško je da se održi propisano rastojanje - objašnjava Lonjak.

Zbog nastave od kuće i sedenja za računarom, deca su se, dodaje Lonjak, ulenjila i izgubila volju.

"Đaci tonu i mentalno"

 

- Oni nisu samo fizički potonuli i postali tromiji, već se to dešava i na mentalnom nivou. Tek sada se shvata koliko je fizičko vaspitanje i fizička aktivnost bitna đacima i da je ne smemo zanemariti - zaključuje on.

Poslednja istraživanja pokazuju da se svega 13 odsto dece bavi sportom, dok više od 85 odsto njih fizičku aktivnost praktikuje samo na časovima fizičkog u školi.

To znači da je oko 85 odsto đaka u Srbiji sada minimalno ili nimalo fizički aktivno.

- Moramo da se pridržavamo uputstava kriznog štaba. Struka je izradila program i prilagođavamo se modelu nastave koji je trenutno na snazi. Nastavnici se trude koliko mogu preko računara da vežbaju sa decom, a primenjujemo i teorijsko obrazovanje. Istraživanja tokom ove i prošle godine pokazala su da je došlo do osetnijeg povećanja gojaznosti, smanjenja motoričkih sposobnosti, odnosno snage i izdržljivosti. Deca su nam se ulenjila, dosta veremena provode za računarom, pa je i više bolesti krive kičme, skolioze, kifoze - upozorava dr Miroslav Marković, predsednik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

Roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da decu "teraju" iz kuće u prirodu i sport. Nastavnici u ovoj situaciji mogu da ih ukore samo preko ekrana računara ili da ih teraju da vežbaju pod maskama u zatvorenom prostoru, ali samo onoliko koliko je u takvoj situaciji moguće.

Od danas više škola na kombinovanoj i onlajn nastavi 

 

Kombinovana nastava od danas će se primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola u devet lokalnih samouprava u Srbiji i u srednjim školama u 45 opština i gradova.

Treći model ili onlajn nastava sprovodiće se u srednjim školama u osam lokalnih samouprava - Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica, Bela Palanka i Sremska Mitrovica.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    20. septembar 2021 | 22:14

    Sta da jedu??? Sta djaku roditelj da spakuje??? Speltinu kiflu sa cia semenkama, avokadom i bademovo mleko??? Prosecan Srbin nema para svarglu da kupi... Ma daj bre...

  • bl

    20. septembar 2021 | 22:12

    A kad je to bila zdrava hrana u skolama?Prije 30 godina u skoli nam davali zemicku i salamu podrigusu sa malo caja.I opet samo jedan debeo u razredu.

  • Vid

    20. septembar 2021 | 22:22

    Fizičko pod maskama. Da li ste vi normalni?! Ubijate decu.Uskraćujete im kiseonik. Maske su zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA