≫ 

Kakvo je stanje u školama? "Svaki dan jedan nastavnik ode zbog korone, psiholog uskače da drži čas"

U Forumu predlažu da u školama bude uvedeno testiranje brzim testovima i da profesori budu izolovani od učenika postavljanjem barijera

  • 32
Škole škola đaci učenici Francuska

Foto: Tanjug/AP

Svaki dan nam jedan nastavnik ode na bolovanje zbog korone. Snalazimo se kako stignemo. Došli smo do toga da i psiholozi i pedagozi priskaču da drže čas.

Ovako za Telegraf.rs priča Milorad Antić, nastavnik Škole za negu lepote u Beogradu i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Upozorenje na sve veći broj zaraženih nastavnika uputio je, kaže, i Ministarstvu prosvete.

- Svaki nastavnik ovih dana na radno mesto, odnosno školu, polazi sa velikom zebnjom i strahom. Prva informacija koju čuje je da je tog dana veliki broj kolega zaražen korona virusom. U pojedinim školama je zaraženo i do deset odsto nastavnika. Među zaraženim ima i direktora. Zbog ovakve situacije izuzetno je teško organizovati nastavu i ceo sistem funkcioniše uz pomoć štapa i kanapa - upozorio je Antić u svom saopštenju.

Kako je otvoreno rekao, Forum srednjih stručnih škola sumnja u tačnost podataka o broju zaraženih nastavnika.

- Tražimo transparentnost i zahtevamo da se navede tačan broj zaraženih nastavnika i u kojim školama je koliko profesora obolelo od ove bolesti. Takođe tražimo i da oni koji vode neodgovornu politiku prema ljudima koji obrazuju i vaspitavaju našu decu odgovaraju. Tu pre svega mislimo na sve institucije koje upravljaju ovim sektorom. Mi ne postavljamo i ne biramo kadrove koji vode obrazovanje, ali želimo, hoćemo i moramo da utičemo na njih da vode računa o nastavnicima - navodi se u saopštenju.

U Forumu predlažu da u školama bude uvedeno testiranje brzim testovima i da profesori budu izolovani od učenika postavljanjem barijera.

- Takođe, zahtevamo da se higijena u školama podigne na viši nivo. Da u toaletima bude sapuna i da škole budu snabdevene sredtvima za dezionfekciju, maskama i vizirima, kao i da na kraju svake smene budu dezinfikovane učionice - navodi Antić.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je pre sedam dana da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

- Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vanstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto - izjavio je Ružić 13. septembra.

Telegraf nije dobio odgovor od Ministarstva koliko je trenutno zaraženih nastavnika, a za organizaciju nastave, odnosno "obrazovnog procesa u školi" napisali su nam je da je odgovoran direktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alegra

    20. septembar 2021 | 16:09

    Skolstvo nam je i pre korone bilo katastrofa.Toliko bespotrebnih predmeta, gradivo razudjeno i obimno do Boga miloga.Sve se radi da im se skola ogadi.

  • sve ispitati

    20. septembar 2021 | 19:32

    Pisite i koliko dece ide u skolu bolesno i koliko roditelja ne dozvoljavaju da se deca testiraju... nego jave da su prehladjena, da imaju alergiju itd...pa dodju ranije i prenose. A svadbu i slavlja ne preskacu. Ali zato su profesori bolna rana. Sjasite vise!

  • Milena

    20. septembar 2021 | 16:55

    Od 6 casova po rasporedu dete je danas u skoli imalo dva...Nema vise ni zamena kad profesor ne dodje jer nema ko da zameni..prosto skole nisu u stanju da organizuju zamenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA