≫ 

"Gvozdeni mačak" na Tisi, "Komšije" u Pančevu: Vojska Srbije trenutno ima dve međunarodne vežbe

Obe vežbe se izvode sa mađarskom vojskom

  • 1
Gvozdeni mačak 2021, Vojska Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane

Na poligonu Vojske Srbije na Tisi kod Titela, danas je počela zajednička taktička vežba Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Mađarske vojske pod nazivom "Gvozdeni mačak 2021", objavilo je Ministarstvo odbrane.

Cilj vežbe je razmena iskustava u primeni taktika, tehnika i procedura u zaštiti rečnog saobraćaja i unapređenje saradnje sa Mađarskom vojskom kroz zajednička uvežbavanja i realizaciju vežbe rečnih jedinica.

Tokom petodnevnih vežbovnih aktivnosti, uvežbavaće se borbene radnje i postupci rečnih jedinica u zaštiti rečnog saobraćaja, uz izvršenje bojevih gađanja po ciljevima na vodi. Ove godine će poseban naglasak biti na razvijanju sposobnosti zajedničke komande za planiranje, pripremu i izvođenje multinacionalnih vežbi.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje pod nazivom "Gvozdeni mačak" izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela. Narednih godina vežba se naizmenično održavala u Srbiji i Mađarskoj, a ovo je deseta takva vežba pripadnika rečnih jedinica dveju vojski.

"Komšije 21" u Pančevu

 

Međunarodna taktička vežba "Komšije 21" održava se u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, a zajedno sa pripadnicima naše vojske realizuju je pripadnici Mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja.

Cilj ove vežbe, koja se održava do 24. septembra, je da se ljudstvo taktički i tehnički obuči za primenu procedura u toku izvođenja multinacionalnih operacija, uz jačanje međusobnog poverenja i razmenu iskustava u međunarodnom okruženju.

Video: Munjeviti udar, grmi na Pešteru: Stigao je ministar odbrane Nebojša Stefanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA