≫ 

Konačno, posle 9 meseci, mala Lana ugledala svoj dom: Tapše, pevuši, jača je, ali borba predstoji

Devojčica koja boluje od spinalne mišićne atrofije, srećna je jer je ponovo kod kuće, gde će nastaviti sa vežbicama

  • 4
Lana Jovanović, spinalna mišićna atrofija Foto: Facebook/Za Laninu životu bitku

Najlepša vest tog 27. oktobra 2020. godine glasila je: "Novac za malu Lanu Jovanović je sakupljen". Još lepša je osvanula u medijima i na društvenim mrežama mesec i po dana kasnije, kada je ova preslatka devojčica iz Novog Sada, koja boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, otputovala u SAD, gde je primila najskuplji lek na svetu - Zolgensmu.

Danas, posle 9 meseci, lepa vest je da je plavooka devojčica koja uskoro puni dve godine, ponovo ugledala svoj dom, posle brojnih prepreka na koje je nailazila na najvažnijem putovanju u životu. Posle zdravstvenih komplikacija u američkoj bolnici, ogromnog duga njenih roditelja, prebacivanja u Budimpeštu na dalje lečenje, ispitivanja, analiza, terapija... Lana je kod svoje kuće, nasmejana, vesela i srećna.

- Kod kuće smo i sad pokušavamo da se zaštitimo od korone koja ne jenjava. Jeste da ne idemo nigde, ali kod kuće je najlepše. Kad si na svom tlu, drugačije se diše, Srbija je najtoplija zemlja, verujte mi - kaže za Telegraf.rs Lanina mama Aleksandra.

Iako su kući stigli 5. septembra i dalje se, kako kaže naša sagovornica, uhodavaju.

- Polako krećemo na vežbice kod fizioterapeuta, logopeda... pa sad pravimo planove za dalje. Imamo baš dosta posla oko Lane, ali sad je dosta jača i želi da vežba i sad to koristimo maksimalno - objašnjava Aleksandra.

Jovanovići su i dalje pod utiskom boravka u SAD-u, a onda i u Budimpešti, gde je Lanica provela nekoliko meseci na oporavku posle primanja terapije Zolgensmom.

- Budimpešta je mnogo lepa, doktori su odlični, sestre, njihovi fizioterapeut i logoped su fantastični, tako da su zaista ostavili pozitivan utisak na nas. Stručni su, ali i vrlo srdačni. Pomogli su nam dosta i na tome smo im veoma zahvalni - ističe naša sagovornica.

Na snimku koji su Lanini roditelji podelili, devojčica tapše i pevuši uz dečiju pesmicu "Razbole se lisica" u svom dvorištu, a sreća zbog povratka svojoj kući, i te kako je vidljiva u devojčicinom raspoloženju.

Video: Beba Lana, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, svakog dana radi jutarnje vežbice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    21. septembar 2021 | 17:11

    Živa, zdrava i vesela bila svojim roditeljina.🥰🥰🥰

  • MZ

    21. septembar 2021 | 17:40

    Lijepa vijest u ovom sumornom vremenu.Neka si ziva i zdravo,da te dragi Bog cuva.Dabogda svakoga dana da cujemo dobre vijesti jer nam je dostaa vijesti o koroni i Kosovu

  • Zoran

    21. septembar 2021 | 17:02

    Hvala dobrom narodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA