≫ 

Nakon nesreće, Draganu (72) je pretila amputacija noge: Spasao ga je tim stručnjaka UKC "Kragujevac"

Dr Radivojčević sa svojim timom imao sličnu intervenciju pre samo par meseci

  • 3
Dragan Mrđa, Uroš Radivojčević, povrede

Foto: Privatna arhiva

Krajem jula Dragan Mrđa (72) zadobio je tešku povredu leve potkolenice, u udesu u kojem je učestvovao kao motociklista, kod Foče u BiH. On je odmah inicijalno zbrinut u bolnici u Foči, odakle je ubrzo transportovan u UKC Kragujevac.

Po prijemu na ovu kliniku, lekari su konstatovali da je došlo do nekroze mekotkivnog pokrivača i da nakon hirurške obrade rane zaostaje gotovo u celosti eksponirana kost prednje strane potkolenice i eksponiranim tetivama, piše Blic.

Imajući u vidu veličinu oštećenja u tom momentu, mehanizam povrede kao i godine pacijenta, predviđanja lekara bila su da je amputacija noge možda i najracionalnija opcija. Međutim, poučeni prethodim pozitivnim ishodima, načelnik Odeljenja za opekotine u centru za plastičnu hirurgiju KC "Kragujevac" dr Uroš Radivojčević, sa svojim timom lekara doneo je odluku da ipak proba da sapase nogu.

Kakoje navedeno, zamisao je bila da se to izvede na sličan način kao kod operacije koju je ovaj tim uspešno obavio pre par meseci.

- Kao kod Dejana koga smo operisali neki mesec ranije, odlučili smo da uzmemo široki leđni mišić na vaskularnoj peteljci čiju smo arteriju i venu pod mikroskopom ušili na jednu od tri magistralne arterije potkolenice i njenu venu. Obzrom na veličinu defekta, to nam nije bilo dovoljno da zatvorimo ranu, pa smo još dva mišića sa zadnje strane potkolenice prebacili na njihovim vaskularnim peteljkama i time pokrili sve ekponirane koštane i tetivne strukture - objašnjava dr Radivojčević, i dodaje da je nakon toga, na mišiće urađena transplatacija kože.

Doktor Uroš Radivojčević kaže da ova, još jedna, mikrohirurška intervencija trajala ukupno sedam sati, a zahvaljujući timu koji je lično predvodio dr Urošu Radivojčeviću, specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, zatim dr Milanu Stajiću sa IOHB "Banjica", specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, anesteziologu Mladenu Mujiću, kao i specijalizantu plastične, rekonstruktivne i etetske hirurgije Dr Mirjani Jakšić, motociklisti je noga spasena.

Ono što je jako dobro, objašnjava Radivojčević jeste da je postoperativni tok ovog pacijenta protekao bez i jedne komplikacije, i da su rane su zarasle prihvatanjem transplantata kože, tako da sada Dragana očekuje dalji ortopedski tretman.

- Ono što je specifično su godine pacijenta gde su arterije aterosklerotski izmenjene što jako oteževa kreiranje anastomoza (spajanje krvnih sudova) i značajno povećava procenat za neuspeh. I pored toga uspeli smo da sačuvamo nogu pacijenta i nastavili sa kompleksnim mikrohirurškim procedurama u UKC "Kragujevac" - ističe dr Uroš Radivojčević.

Podsetimo da je dr Radivojčević sa svojim timom imao sličnu intervenciju pre samo par meseci, gde su operacijom koja je trajala pet sati i 30 minuta uspeli da spasu nogu Dejanu Mijatoviću (30) iz Arilja, iako su za to na početku šanse bile vrlo male.

Zanimljiva činjenica je da mikrohirurške procedure spadaju u najkompleksnije zahvate u sklopu plastične hirurgije i da su rezervisane za mali broj ustanova u Srbiji. Za sada se rade na VMA i na Odeljenju za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju KC Srbija, jer zahtevaju tim obučenih hirurga, anesteziologa i instrumentara, kao i sestara.

Doktor Uroš Radivojčević se za mikrohirurgiju obučavao u toku specijalizacije u UKC "Ljubljana" u trajanju od dva meseca na Klinici za opekotine, plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju kod prof. dr Uroša Ahčana, koji je načelnik klinike, a pored toga prošao je i mikrohirurški trening na Vojnomedicinksoj akademiji, gde je i završio specijalizaciju.

Njemu ovo nije prvi put da se odlučio za tako ambiciozan i veoma složen operacioni postupak. Naime, osim šro je pre par meseci imao sličnu operaciju noge jednog triidesetogodišnjaka, on je i pre tri godine u izuzetno teškim uslovima uspešno obavio jedan kompleksan mikrohirurški zahvat transfera tkiva u cilju rekonstrukcije defekta zahvaljujući multidisciplinarnom timu lekara Kliničkog centra Kragujevac i Vojnomedicinske akademije.

Kako su ove procedure jedne od najkompleksnijih u hirurgiji, a u Srbiji je samo nekoliko lekara osposobljenih za njeno izvođenje, i to uglavnom na teritoriji Beograda, zahvaljujući upornosti dr Radivojčevića i ostalim članovima njegovog tima, UKC Kragujevac može slobodno da se pohvali uspehom koji je u ovoj ustanovi postignut.

Video: Nekadašnjoj Mis Univerzuma amputirana potkolenica, a ona je i dalje nasmejana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA