U Rasinskom okrugu alarmantno: 219 novozaraženih, sve više dece, najviše srednjoškolaca i starijih osnovaca

U kruševačkoj kovid ambulanti dnevno se u proseku obavi od 350 do 400 pregleda, od čega je polovina prvih

  • 3
SRBIJA KORONA DZ PALILULA Ilustracija, Foto: Dragan Kujundžić

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Rasinskom okrugu, korona virus potvrđen je kod još 219 osoba. Najviše novoobolelih je u Kruševcu 113, Trsteniku 28, Aleksandrovcu 27, Varvarinu 23, Ćićevcu 15 i Brusu 13.

Epidemiološka situacija se smatra alarmantnom zbog broja obolelih koji se kontinuirano povećava tokom protekla dva meseca, prenosi RTS.

U kruševačkoj Kovid ambulanti dnevno se u proseku obavi od 350 do 400 pregleda, od čega je polovina prvih.

Povećan je i broj pregleda dece, oko 150 dnevno. Prema rečima pedijatra, dr Gordane Aleksić, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Kruševac od 425 dece koliko ih je prošle nedelje testirano u kruševačkom Dispanzeru za decu i omladinu, 164 bilo je pozitivno na korona virus.

- Duplo više nego prethodne sedmice. Najviše obolelih je među srednjoškolcima i učenicima starijih razreda osnovne škole, mada ima i mlađe dece - navela je doktorka.

Klinička slika je najčešće blaga, malaksalost, bol u mišićima i grlu, stomačne tegobe i povišena temperatura koju treba snižavati uobičajenim lekovima.

- Ukoliko je potrebno staviti i kapi za nos, dete svakako hidrirati i sačekati dan zbog antigenskih testova. Kada bi se uradili odmah mogli bismo dobiti lažno negativne rezultate. Procedura je takva, ali ono što je važno – ako dete ima jako visoku temperaturu, hronične bolesti ili se jako loše oseća, svakako da je preporuka u toj situaciji da se dete dovede odmah na lekarski pregled - preporuka je dr Aleksić.

Zbog sve većeg broja kovid pozitivne dece od 31 odeljenja na onlajn nastavi u Rasinskom okrugu, 25 je iz Kruševca, a po kombinovanom modelu rade i sve srednje škole u Aleksandrovcu i Trsteniku.

U kovid bolnici, u kojoj se leče pacijenti iz centralne i južne Srbije, trenutno je hospitalizovano 413 osoba, od čega je na aparatima za veštačku ventilaciju u jako teškom stanju 17 pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buca

    22. septembar 2021 | 19:26

    Stigle vakcine pa da se nebace posto su sad deca naj rizicnija i veliki prenosnici kovida.

  • Istina

    22. septembar 2021 | 19:34

    Najgori smo, ali to je zato sto je struka rekla da je sve jedno sa kojom se vakcinom, vakcinises!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA