Topola još bez vode, restrikcija u 7 sela traje mesecima: "Situacija vanredna, molimo za strpljenje"

Sa uključenjem dodatnih izvorišta Vrela, Krečane i Božurnje, ukupni dotok vode ne prelazi 25 litara u sekundi

  • 1
Restrikcija vode, Topola Foto: RINA

Izuzetno nepovoljna hidrološka situacija u Topoli bila je prisutna celo leto, a vodosnabdevanje bilo otežano. U sedam sela koja se nalaze na gradskom sistemu vodosnabdevanja kao i u samoj varoši sprovodi se restrikcija. Problem je premali dotok iz Jarmenovaca koji je skoro duplo manji nego u normalnim okolnostima.

Naime, u letnjoj sezoni iz Jarmenovaca dolazi oko 45 litara u sekundi vode a ovog leta zbog suše dotok ne prelazi 19 litara, prenosi RINA.

- Za stabilno snabdevanje grada potrebno je da bude dotok najmanje 35 litara u sekundi. Kada sakupimo dovoljno vode u rezervoarima puštamo parcijalno sela, međutim, s obzirom da ni taj nivo nije dovoljan, gornji delovi sela ne dobijaju vodu. Uprkos našim planovima koje redovno prenosimo građanima, zbog nedolaska vode u gornje delove sela poput Žabara, Plaskovca, ostavimo uključenje na još 24 časa, ali, često ni to ne bude dovoljno da svi građani dobiju vodu - saopšteno je u JKSP Topola.

Sa uključenjem dodatnih izvorišta Vrela, Krečane i Božurnje, ukupni dotok vode ne prelazi 25 litara u sekundi.

- Trudimo se da izađemo svima u susret i svesni smo da stanovnici sela po nekoliko dana nemaju vodu, ali nažalost, prateći zakonske okvire kao i odluku Opštinskog štaba za vanredne situacije, jezgro grada ima prioritet u vodosnabdevanju dok se za seoska područja oslanjamo na alternative vodosnabdevanja koje građani najčešće imaju. Takođe, organizujemo i slanje cisterne sa vodom za piće, najčešće u Žabare (Panjevac i Čalane), zatim u Mitrovčić, Vaganac i Lipovac. Situacija je vanredna i mi molimo građane za strpljenje, razumevanje i racionalnu potrošnju vode u gradu, dok se hidrološke prilike ne poboljšaju - saopšteno je iz JKSP Topola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA