Zašto zbog korone ponovo dezinfikujemo ulice srpskih gradova kad smo prošle godine slušali da nema poente?

Lepo je imati čiste ulice, ali dezinfekcija nema nikakav efekat na korona virus

  • 35
Jagodina dezinfekcija ulica i trotoara Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Zbog povećanog broja obolelih od korona virusa pojedini gradovi u Srbiji su opet počeli da dezinfekciju ulice iako, kako se ispostavilo a i na to su ukazivali članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, ova mera ima samo psihološki efekat. Uprkos tome, ovog posla ponovo su se latili u Prokuplju i Jagodini početkom septembra, a iako je ovo najavljeno, sada nadležni negiraju da to čine.  

Kako je početkom meseca, tačnije 9. septembra saopšteno na gradskom sajtu Prokuplja, Javno komunalno preduzeće (JKP) „Hammeum“ će "zbog nepovoljne situacije sa korona virusom na području Topličkog okruga vršiti dezinfekciju pojedinih delova grada".

Tada je saopšeno da će već tog dana, dezinfikovati prostor u krugu i oko gradske bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju. Niški mediji su preneli da će se dezinfikovati sve javne površine u gradu, počev od prokupačke Bolnice, prostora oko Doma zdravlja, Doma za smeštaj starih lica, pešačke zone.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelovoć je tog dana izjavio da će se dezinfekcija raditi na svim mestima u gradu gde je najveća frekvencija stanovnika

- Zbog sve teže epidemiološke situacije, akcije dezinfekcije će se nadalje svakodnevno sprovoditi u svim delovima grada kako bi obezbedili maksimalnu bezbednost na mestima gde je najveća frekvencija stanovnika – rekao je Aranđelović.

Uprkos svemu ovome, na naše pitanje zašto se radi dezinfekcija kada ona nema nikakav efekat na korona virus, u kabinetu gradonačelnika Prokuplja su nam, međutim, rekli da JKP Hammeum u toku ove godine nije vršilo dezinfekciju ulica i trotoara, a da se ona oko bitnih ustanova radila samo kada je to od ovog preduzeća traženo. 

- Dezinfekcija krugova Bolnice, Doma zdravlja i Doma za smeštaj starih je vršena kada su to od JKP "Hammeum" zatražile pomenute zdravstvene ustanove. Poslednja akcija dezinfekcije vršena je u krugu Bolnice početkom ovog meseca - tvrde sad u kabinetu gradonačelnika Prokuplja.

Odgovor na ovo pitanje nismo dobili u Jagodini - ni u kabinetu gradonačelnika, niti u preduzeću JKP "Standard", u kojem danima pokušavamo da stupimo sa nekim u kontakt.

Dezinfekcija u ovom gradu je počela 10. septembra, ona se radi na ulicama i trotoarima a sve po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije.

Na ulazu u preduzeće "Standard", postavljeni su kontejneri sa dezinfekcionim rastvorom za građane, a upravnici stambenih jedinica, pozvani da preuzmu rastvor u ovom preduzeću za dezinfekciju spoljnih i otvorenih površina. Rastvor je besplatan.

Za dezinfekciju se koristi natrijum hipohlorit, "koji se pokazao kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje širenja zaraze korona virusom".

Dezinfekcija, cisternama, počinje od Doma zdravlja i Opšte bolnice, najfrekventnijih ustanova u gradu kada je reč o obolelima, a zatim kreće svim ulicama sa posebnim osvrtom na Gradsku tržnicu -  izjavio je tada Tanjugu, rukovodilac Službe za dezinfekciju Srđan Dokić.

Zašto se ovo radi? 

Lepo je da imamo čiste ulice, ali ova mera nema uticaj na korona virus. 

Prof. dr Dragan Delić, infektolog i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti kaže za Telegraf.rs da se ulice dezinfikuju kako bi izgledalo da se nešto radi, ali da to ne rešava suštinski problem.

- To je malo psihološki efekat, kao da izgleda da radimo nešto. Lepo je dezinfikovati ulice, ali to ne rešava suštinski problem. Postoje mnogo značajniji zadaci a to je edukacija stanovništva, pozitivna kampanja za vakcinaciju i primena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali onog iz 2016. godine - rekao je prof. Delić za Telegraf.rs.

Još u aprilu prošle godine odluka o dezinfekciji ulica naširoko je komentarisana. Tim povodom tada se oglasio se i epidemiolog Predrag Kon koji je tada kazao da je to pre svega odluka od psihološkog značaja.

- I to treba reći, zašto to prećutati. Ljudi se osećaju daleko bolje. Strah prestaje kada se uradi dezinfekcija, i to je jedan od razloga što se ona vrši. Ovo je novi virus i opravdava bilo kakvu dodatnu dezinfekciju odnosno pojačane mere dezinfekcije - rekao je Kon.

Na isto pitanje odgovor je dao i doktor Branimir Nestorović koji je tada rekao da se javne površine dezinfikuju za svaki slučaj.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA