Dve nedelje nikom ništa, ruski rulet: Posle 20 dana od havarije, građani dve opštine na jugu mogu da piju vodu

One koji sumnjaju da sa vodom nešto nije u redu neoglašavanje nadležnih navelo je na različite pretpostavke, pa su neki čuli da je u vodi više mangana nego što je dozvoljeno

  • 0
česma, voda, nestanak vode, pijaća vda

Foto: Pixabay

Skoro 20 dana nakon havarije na vodovodnoj mreži žitelji Bojnika i Doljevca nisu znali da li je voda ispravna za piće. Kažu da je najpre nije bilo, zatim je sa česme potekla žuta, pa bistra voda. Dok pitaju zašto nadležni ne daju nikakva obaveštenja, direktor JP za vodosnabdevanje Bojnik Srđan Stojanović odgovara da su analize leskovačkog Zavoda za javno zdravlje danas pokazale da je voda ispravna i da građani mogu da je piju, navode Južne vesti.

Dve nedelje nikom ništa, ruski rulet” - opisuje građanka situaciju sa vodosnabdevanjem, odnosno sa time da nisu obavešteni da li je voda ispravna za piće ili nije. One koji sumnjaju da sa vodom nešto nije u redu neoglašavanje nadležnih navelo je na različite pretpostavke, pa su neki čuli da je u vodi više mangana nego što je dozvoljeno.

- Nismo imali vodu, za havariju smo znali, ali posle danima nama niko nije rekao da ta voda nije ispravna. Samo smo mogli da vidimo kad je žuta. Tu vodu piju i deca, morali su da obaveštavaju ljude šta se dešava - žali se građanin.

Kažu da nakon havarije sami prate da li je voda žuta ili nije jer nikakve zvanične informacije o ispravnosti nisu dobijali.

Direktor JP za vodosnabdevanje: Voda ispravna za piće

 

Direktor JP za vodosnabdevanje Srđan Stojanović kaže da je tačno da je voda bila obojena, ali tvrdi da su analize koje ovo preduzeće radi na dva sata pokazale da je ona ispravna i da su to danas potvrdili i rezultati iz Zavoda za javno zdravlje.

- Laboratorija Zavoda za javno zdravlje Leskovac je referentna laboratorija koja dva puta mesečno uzorkuje vodu, a desi se svuda da dođe do poremećaja. To je laboratorija koja nas kontroliše - navodi Stojanović.

Prema njegovim rečima, nadležna služba je u Bojniku i Doljevcu obavila ispiranje i dezinfekciju cevovoda nakon otklanjanja kvara, a obojena voda koja je potekla sa česmi nije neuobičajena nakon havarije.

- Kad imate prekid vodosnabdevanja, pa ponovo pustite vodu, hoće da se pojavi ta boja u vodi. Na toj cevi hoće da se pojavi nekad talog i onda kad se pusti nova voda ona hoće da podigne tu boju i da se ona primeti u vodi - objašnjava Stojanović.

Potvrđuje da je početkom septembra pukla glavna cev magistralnog voda i da je havarija nastala na cevovodu od fabrike prema naseljima, a ne od jezera do fabrike, te da je zato bilo poremećaja u snabdevanju. Sada je, kaže, i kvar rešen i voda ispravna za piće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA