Troje bolesnih članova porodice kod Guče u požaru izgubilo sve: "Jedva imaju da prežive, a kamoli za novi dom"

Radovanovići nisu uspeli ni dokumente da spasu, samo živu glavu

  • 6
Požar, Guča, porodica Radovanović Foto: Dragana Janković

Draganini baka i deka, otac, svo troje bolesni, ostali su u jednom danu bez svega. U kući Radovanovića u selu Kotraža kod Guče, u noći 18. septembra, izbio je požar u kojem je uništeno sve što je ova porodica decenijama stvarala.

Vatrena stihija zahvatila je čitav dom od oko 70 kvadrata, a Draganin brat, koji se nalazio te večeri oko 20 časova u kući, primetio je da se nešto čudno dešava. Požar je bio toliko brz i silovit, da su jedva uspeli da "izvuku živu glavu".

- Baka i deka su rođeni 1943., oboje su bolesni. Baba se šlogirala pre 10 godina, a tata je bio u ratovima i popustio je sa živcima pa brat brine o njima. Niko od njih ne radi, brat ih čuva i zbog toga ne može da se zaposli, a oni su ujedno korisnici socijalne pomoći. Takoreći jedva imaju da prežive, te sami nikako ne bi mogli sebi da priušte novi dom - priča za Telegraf.rs Dragana Janković.

Kako kaže, članovi njene porodice koji su ostali bez krova nad glavom trenutno se nalaze kod nje, ali to je samo privremeno rešenje. Zbog toga je pokrenuta akcija da se ovoj porodici obezbedi montažna kuća, kako bi pre hladnih zimskih dana imali svoj dom u kom će moći da se ugreju.

- Do sada smo od opštine dobili crepove, izašla nam je u susret jedna firma koja želi da donira izolaciju, ali ima tu još mnogo stvari koje ne znamo kako ćemo obezbediti, poput staklene vune i USB tabli, koje su izuzetno skupe, a preduslov su za gradnju kuće. Ideja je da se montažna kuća napravi na tom istom mestu gde je stara izgorela, jer ni oni sami ne žele da odu sa svog ognjišta - priča naša sagovornica dodajući da je bager danas izašao na teren da sruši ono što je ostalo od izgorelog doma.

Radovanovići nisu uspeli ni dokumente da spasu, samo živu glavu.

- Da brat nije primetio, odnosno predosetio da se nešto dešava, oni svi bi izgoreli - priča Dragana.

Tako je vatrena stihija progutala sve. Nameštaj, dokumenta, stolariju, krov, uspomene.

- Za njih je to velika trauma, baba i deda su u toj kući od 1960. godine. Tu su proveli čitav život - navodi naša sagovornica.

Do sada je, ističe, uplaćeno oko 25.000 dinara, što je nedovoljno da se kupi jedan krevet.

Ukoliko želite da pomognete porodici Radovanović, to možete učiniti putem žiro računa 205900102076811704 na ime Dragana Janković ili možete pozvati Draganu na broj telefona 061/241-7138.

Video: Gori preko hektar šume u selu pored Čačka: Požar preti da stigne do kuća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • SANA

    24. septembar 2021 | 20:21

    Povodom nesrecnog slucaja ove familije predlazem da se bar obrate udruzenju Srbi za Srbi i nekim drugim da im pomognu sa donacijama kao i mnogim drugim da se sagradi nova kuca jer su zasluzili. Puno pozdrava

  • Marija

    24. septembar 2021 | 20:19

    Da li još postoji "Kuća od srca"?

  • Dule

    24. septembar 2021 | 23:24

    Da pomogne tajkun Milenko Kostić svojim komšijama ili je smetnuo sa uma odakle potiče

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA