≫ 

Dokle više ovolika bahatost: Prelepo jezero Vrutci zasuto smećem, krenula akcija uklanjanja deponija

Za uklanjanje divljih deponija u slivnom području akumulacije Vrutci odobreno je 1,2 miliona dinara

  • 4
Jezero Vrutci Užice deponija

Deponija na jezeru, Foto: RINA

Na samo 25 kilometara od Užica, netaknuti turistički biser jezeru na zapadu zemlje Vrutci, zbog nemara građanja poslednjih godina postala još jedan primer nemara naših građana, jer sve one koji se upute ka ovoj oazi u blizini manastira Rujan dočekaće ružan prizor gomile otpada. U skladu sa projektom “Uklanjanje divljih deponija i plutajućeg otpada u slivu akumulacije Vrutci u gradu Užicu”, ovih dana počeli su radovi na uklanjanju otpada na nekoliko lokacija, prenosi RINA.

Grad Užice u toku juna meseca aplicirao na konkurs Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za projekte prevencije nelegalnog odlaganja otpada i njegovog uklanjanja. Za uklanjanje divljih deponija u slivnom području akumulacije Vrutci odobreno je 1,2 miliona dinara, a grad projekat kofinansira sa 300 hiljada dinara.

Jezero Vrutci Užice deponija

Foto: RINA

- Na lokaciji Kamenolom čisti se jedna od pet mapiranih lokacija na kojima su trenutno divlje deponije. Nakon čišćenja nastavlja se druga aktivnost projekta, koja podrazumeva kontinuirano sakupljanje otpada sa ovog slivnog područja do decembra meseca. Mi ćemo svakako nastaviti sa mapiranjem i uklanjanjem divljih deponija na području grada. Pokušaćemo da gde god je to moguće obezbedimo nedostajuću komunalnu opremu, kako bi se uspostavio što bolji sistem upravljanja otpadom u ruralnom području i sprečilo njegovo nelegalno odlaganje - kazao je Aleksandar Tasić koordinator projekta.

Započete aktivnosti u slivu jezera Vrutci biće kako je najavljeno završene do kraja ovog meseca.

Video: Ekološka katastrofa: Jezero Ćelije se puni smećem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    25. septembar 2021 | 10:48

    BEZ DRAKONSKIH KAZNI NECE BITI SRECE U SRBIJI !!!!

  • Bugarin.

    25. septembar 2021 | 11:39

    Samo kazne i to drakonske. Ovaj Narod neće inače ništa drugo,, OPAMETITI,,.

  • Miloš

    25. septembar 2021 | 13:26

    Za ovo nam nije kriva ni Amerika ni Evropa ni korona nego naš nemar i umišljenost da smo najpametniji narod na svetu pošto se većina obrazuje na fakultetima Zadruga i Parovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA