≫ 

Lončar: Ne znam zašto zdravstvene ustanove na jugu Srbije ne objavljuju brojeve preminulih od korone

Podataka o pacijentima koji su izgubili bitku sa kovidom na sajtu Kliničkog centra u Nišu nema već 20 dana

  • 33
Zlatibor Lončar kovid korona virus Foto: ATA images, Tanjug/Zoran Žestić

Univerzitetski klinički centar (UKC) Niš od 16. septembra ne objavljuje podatke o broju preminulih od posledica korona virusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i one iz vranjske, leskovačke i kruševačke kovid bolnice. Podsetimo, UKC Niš te podatke objavljivao je na svom sajtu mesecima unazad.

Povodom toga oglasio se ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je naveo da ne zna zašto je zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije zabranjeno da objavljuju brojeve preminulih od korone.

- Moguće je da je to što smo imali neslaganja, da je recimo, preminuo pacijent iz Vranja u bolnici u Nišu, pa se računa da se vodi da je umro i u Nišu i u Vranju - objasnio je Lončar.

On je naglasio da nadležni nemaju "nijedan razlog da se sakrije bilo koji broj".

- Postoje svi papiri, dokumentacija. A tek ćemo saznati koliko je ljudi umrlo, a da nisu došli do bolnice - dodao je ministar.

Istakao je i da se broj zaražene dece menja iz sata u sat, da ima dosta pozitivnih školaraca i da su po ovom što se sada vidi, oni ozbiljni prenosioci bolesti.

- Sa druge strane, pojavila su se još dva virusa koja su slična koroni, a tek očekujemo i sezonski grip - upozorio je Lončar u subotu u Nišu i dodao da će naknadno dostaviti tačan broj obolele dece.

Za 15 dana preminule 152 osobe

Podsetimo, u prvih 15 dana septembra, u Kovid bolnici u Kruševcu, prema podacima objavljivanim na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu, preminula su 152 pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Poslednji izveštaj o broju preminulih od posledica kovida 19, KC Niš objavio je 15. septembra, a od 16., odnosno od četvrtka, tih brojki nema u dnevnim izveštajima.

Zbog toga smo se obratili Univerzitetskom Kliničkom centru (UKC) u Nišu sa pitanjima da li to znači da onih koji su izgubili bitku sa koronom nije bilo ili je reč o nečem drugom.

- Na zvaničnom sajtu UKC Niš nema podataka o broju preminulih pacijenata zbog poštovanja odluke da se takvi podaci objavljuju objedinjeno za celu Srbiju, a ne pojedinačno po ustanovama. Nijedna ustanova u Srbiji koja zbrinjava kovid pacijente, ne objavljuje ovaj podatak zasebno - navode iz niškog Kliničkog centra.

Od direktora Kovid bolnice u Kruševcu do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore zašto je doneta ova odluka.

Inače, podatke o preminulima od posledica kovida u vranjskoj, leskovačkoj, kruševačkoj bolnici, ali i samom niškom Kliničkom centru, UKC Niš objavljivao je mesecima unazad.

Video: Kruševac: Počinje gradnja kovid bolnice, kapacitet 500 mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    26. septembar 2021 | 12:16

    Neverovatno mi je da u ovakvoj situaciji mi imamo ministra koji "nagađa, pretpostavlja, misli da bi trebalo da..." Ne znaju više ni koga ni zašto lažu, a narod sluđen i odavno mu je dosta svega...

  • ABC

    26. septembar 2021 | 12:06

    A ko treba da zna!? Možda ja!?

  • max

    26. septembar 2021 | 12:18

    Ne znaju koliki broj treba da prijave, koliko bi odgovaralo da ima zarazenih???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA