Uprava će za "ćutanje" dobijati paprene kazne: Ovo su nova ovlašćenja poverenika za informacije

Do sada je to ovlašćenje imala Upravna inspekcija, ali ga je retko koristila

  • 0
Dan zaštite podataka o ličnosti, Milan Marinović Foto: Tanjug/Denis Daničić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje čekaju na usvajanje, dobiće ovlašćenje da izriče novčane kazne organima vlasti koji odbiju da daju informacije građanima.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u intervjuu za današnju "Politiku" kaže da će usvajanjem izmena zakona poverenik dobiti ovlašćenja da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih ljudi u organima vlasti za koje utvrdi da su načinili prekršaj.

On je naveo da je do sada to ovlašćenje imala Upravna inspekcija, kao i da ga je retko koristila, te da je 2019. godine od 4.995 zahteva podnela samo jedan, a da su ostale zahteve podneli građani uz angažovanje advokata.

- Uz to ovlašćenje, a da bi utvrdio činjenice, poverenik je dobio pravo da zahteva od bilo kog organa vlasti uvid u informacije i dostavljanje svih dokumenata koja bi potvrdila da li je do prekršaja došlo - kaže Marinović.

Poverenik ističe da je veliki problem "ćutanje" administracije i da je ignorisanje zahteva građana razlog, kaže, i za 80 odsto žalbi godišnje.

Objašnjava da je ranija procedura sada pojednostavljena, te da kada poverenik dobije žalbu zbog nepostupanja nekog organa dostavlja je na izjašnjenje, a ako se utvrdi da je organ napravio propust poverenik ima ovlašćenje da izda prekršajni nalog u iznosu od 30.000 dinara.

Marinović kaže da se nakon toga izdaje rešenje po kojem se nalaže organu da postupi i ako on odbije taj zahtev poverenik može neposredno da izriče kazne, koje se kreću od 50.000 do 500.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA