Polovina obolelih od SMA na terapiji, skrining bi sprečio širenje bolesti: Održan okrugli sto

Pet ustanova u Srbiji bavi se retkim bolestima

  • 0
Mirsad Đerlek, Darija Kisić Tepavčević, SMA, Srbija Udruženje oboleli od spinalne mišićne atrofije

Foto: Ministarstvo za rad

U Srbiji se trenutno leči više od 300 pacijenata koji imaju retke bolesti, među kojima su oboleli od spinalne mišićne atrofije (SMA), od kojih je polovina na terapiji, a u poslednjih devet godina za njihovo lečenje izdvojeno je 25 puta više sredstava nego 2012, kada je uspostavljen budžet za tu namenu, poručeno je na današnjem skupu u organizaciji Udruženja SMA Srbija.

Za sada su dostupne dve terapije za obolele od SMA, a očekivanja su da će i treća, genska terapija uskoro biti na raspolaganju tim pacijentima, čija bolest se manifestuje gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Neonatalni skrining za obolele od SMA, koji treba da se uvede, sprečio bi širenje bolesti, uz odgovarajuću terapiju, istaknuto je na skupu, prenosi Tanjug.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević naglasila je da svaki pojedinac zaslužuje jednaku negu i mogućnost za lečenje i dodala da se ranim otkrivanjem i pravovremenom reakcijom može sprečiti progresija bolesti.

- Treba da pričamo više o tome, hoćemo i želimo više. Nemamo još uvek lek koji dovodi do izlečenja, ali ako se primi terapija kada nema nikakvih simptoma, veća je verovatnoća da će pacijent imati bolji efekat lečenja - rekla je Kisić.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će nastaviti da pruža punu podršku roditeljima i deci koja boluju od SMA, ali i od drugih vrsta invaliditeta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek rekao je da država poslednjih godina posebnu pažnju posvećuje retkim bolestima, posebno SMA, te da su izdvojene tri milijarde dinara, posebno, kaže, u junu kada se uložilo 200 miliona dinara.

- Ministarstvo zdravlja usvojilo je program za unapređenje odnosa lečenja, načina dijagnostike i počeli smo realizaciju tog programa od 2020. godine i nadamo se da ćemo do 2023. to ispuniti, kako bi se unapredilo lečenje. Jedan od skrininga koji bi trebalo da bude uvršten u redovne skrininge to je skrining za SMA - poručio je Ðerlek.

Predsednica Udruženja SMA Srbija Olivera Jovović rekla je da sva novodijagnostikovana deca terapiju dobijaju u rekordnom roku od trenutka uspostavljanja dijagnoze.

- Čak i u vreme pandemije terapije nisu kasnile - istakla je Jovović.

Navela je da se u odnosu na 2012. godinu, kada se lečilo osmoro pacijenata, sada leči više od 300 pacijenata obolelih od retkih bolesti.

- Više od 20 dijagnoza leči se iz ovog bužeta - dodala je dr Jovović.

Dr Vedrana Milić Rašić iz Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu poručila je da je za SMA urađeno puno i navela primer da u poslednje dve godine nema nijednog deteta koji je na respiratoru.

Dr Dimitrije Nikolić iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova poručio je da Srbija poslednjih nekoliko godina učestvuje u "pravoj revoluciji" lečenja SMA.

- U poziciji smo da menjamo nepovoljan prirodan tok bolesti i to je fantastičan iskorak. Menja se i pristup, dijagnostika nam je brža, povoljnija, menja se filozofija lečenja - rekao je dr Nikolić.

On je naveo da će skrining učiniti da se ne razvije bolest uz primenu odgovarajuće terapije.

- Skrining na SMA učiniće da generacije mlađih lekara, pacijenata, studenata i specijalizanata, praktično više ne znaju kako izgleda puna klinička simptomatologija pacijenata - istakao je Nikolić.

Rukovodilac Centra za humane lekove Jadranka Mirković rekla je da je razvoj novih terapija za SMA izuzetno težak i da je potrebno dosta vremena i istraživanja da bi se došlo do novih saznanja.

Zdravstvene ustanove koje se u Srbiji bave retkim bolestima su KCS, Instit ut za plućne bolesti Sremska Kamenica, Univerzitetska dečja klinika Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Vukan Čupić, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu i Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Tip 1 je najteži oblik SMA i uglavnom se dijagnostikuje u prvih šest meseci života.

Bebe sa SMA tipom 1 nikada ne mogu samostalno da sede, a progresija je izuzetno brza i akutna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA