Zabrinjavajuća statistika: Samo 3 opštine u Srbiji imaju pozitivan prirodni priraštaj

Udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu

  • 4
Porodilište, bebe Foto: Shutterstock

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk izjavila je da Srbija "nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina", dok u isto vreme pada broj živorođene dece, a u najvećem broju opština beleži se negativan prirodni priraštaj.

Bjelobrk je za televiziju Prva izjavila da udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Bjelobrk je navela da Beograd zbog toga ima stalno povećanje broja stanovnika, ali da, kao i ogromna većina gradova u Srbiji – ima negativan prirodni priraštaj.

Prema njenim rečima, od 168 opstina u Srbiji „samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj”.

- To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka - kazala je Bjelobrk, javlja Beta.

Ona je među podatke koji rastu iz oblasti demografije, osim udela starije populacije u broju stanovnika, navela da i da se povećava „broj razvedenih brakova, kao i prosečna starost prilikom rađanja prvog deteta i rađanja dece uopšte”.

Među brojkama koje iz godine u godine „padaju”, Bjelobrk je navela da „pada broj stanovnika, pada broj živorođenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina” u ukupnom broju stanovništva.

- Pada broj zaključenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najveći uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo, što indirektno utiče na pad broja rođenih - rekla je Bjelobrk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neće

    28. septembar 2021 | 11:26

    Niko više da rađa u ovoj utopiji.

  • Brundova osveta

    28. septembar 2021 | 11:47

    I sta ste uradili povodom toga?Nista, posle skoro 10 godina na vlasti.Demagogija i sarena laza.

  • Dal

    28. septembar 2021 | 11:37

    Ekonomski tigar u kome mladi beze glavom bez obzira a penzioneri buducnost zemlje, Ono malo radno sposobne snage radi I noc I dan za mizerne plate I uslove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA