≫ 

"Nabodi je, nabodi bre": Školska dvorišta postala kao ringovi u boksu. Tu se tuku, ali i diluju drogu

Tableta ekstazija košta 150 dinara, skoro kao jedna užina, a tako se i deli po školskim dvorištima, kažu sagovornici Telegrafa

  • 70
Vršnjačko nasilje, Smederevska Palanka, tuča, devojčice Dilovanje droge, dileri, narkomanija, droga Printskrin: Twitter/JelenaOpacic4, Foto: Shutterstock

"Nabodi je, nabodi bre!"

"Ako brate, krljanje... Baš se volite (smeh)"

"Noga, noga..."

Ovako su deca od svega 13,14 godina navijala dok su se dve devojčice brutalno tukle u dvorištu OŠ ""Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci. Jedna drugu su šamarale, šutirale, čupale, udarale po celom licu i telu. Njihovi vršnjaci za to vreme su se smejali, dovikivali i snimali telefonima. Prizor je bio identičan bokserskom ringu i samo je falio "sudija" koji bi mučan "meč" konačno prekinuo.

Dok se javnost zgražava, prosvetni radnici upozoravaju - ovo nije ništa novo i ništa retko. Nasilje među đacima, pa čak i osnovcima, sve je izraženije i raširenije, a školska dvorišta postala su mesta gde se đaci tuku, upražnjavaju seks i diluju drogu, uglavnom marihuanu i ekstazi.

- Ne biste verovali kako devojčice psuju. One čak i nastavnike bez problema oteraju u p..m... Kod devojčica dominira verbalno nasilje, vređanje, psovke, psihičko maltretiranje, a kod dečaka tuče. Mada, sudeći po snimcima koji se pojavljuju, i devojčice su počele sve više da se tuku - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On dodaje da se uprave škola uglavnom ograđuju od ovih incidenata, pod izgovorom da su se desili u školskom dvorištu u vreme kada škola nije radila.

- Svi smo odgovorni. Ako je neko prihvatio da bude direktor, onda treba da snosi i odgovornost za sve što njegovi učenici čine u krugu škole. Šta rade psiholozi i pedagozi? Svi treba da se uključe, zaposleni u školi i roditelji. Na početku školske godine roditeljima treba održati predavanje o njihovim obavezama i na šta treba da obrate pažnju kad je reč o vršnjačkom nasilju - napominje Antić.

Osim za tuču i obračune, školska dvorišta, upozorava on, i dalje su glavna mesta za dilovanje droge među đacima. Najviše se diluju marihuana i ekstazi, kao najjeftinije droge, lako dostupne deci.

- Tableta ekstazija košta 150 dinara, skoro kao jedna užina. Dileri obično biraju dobru decu koja su odlični đaci, da se ne bi posumnjalo u njih. I onda toj deci, u zavisnosti od toga koliko droge prodaju, daju određenu nadoknadu - upozorava Antić.

Majka jedne srednjoškolke prošla je pravu agoniju kada je shvatila da je njena ćerka dva meseca novac od užine davala za drogu i alkohol.

- Nije dobijala mnogo novca za užinu, oko 200, 300 dinara. Nakon mesec dana, primetila sam da je smršala i da se ponaša čudno, da je svadljiva, i da se povlači u sebe. Njena drugarica mi je rekla da uzima tabletice od čoveka koji uvek u isto vreme svrati u školsko dvorište - priseća se ova majka, čija ćerka se tek nedavno iščupala iz kandži narkotika.

Još jedan slučaj šokirao Srbiju: Devojčicu pretukle toliko da i dalje jede na slamčicu 

Inače, direktor OŠ "Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci poručio je za Telegraf da deca sa snimka nisu đaci te škole, ali da će policija utvrditi o kome se radi.

Srbiju je prethodno potresao i slučaj vršnjačkog nasilja iz Male Krsne, gde su trinaestogodišnjakinju dve devojčice sačekale ispred škole i surovo je pretukle.

Devojčica je pokušala da pobegne, ali su je sve vreme, putem od 300 metara, konstantno šutirale, čupale i polivale sokom. Zadobila je ičašćenje vilice, zbog čega i dalje pomalo jede na slamčicu, a nedavno se vratila u školu.

- U školu ide sa strahom. Priča mi kako se plaši da je ne presretnu i ne izbodu nožem negde gde niko ne vidi. Plaši se da je ne ubiju, da će da je tuku opet, a da ona neće moći da pobegne. Ovo je sve jako teško. Ja je dovozim i odvozim iz škole, a devojčice koje su je napale i dalje ne idu u školu - priča majka Slavica za Telegraf.rs.

Video: Osnovci u Novom Pazaru organizuju tuče, snimaju se, pa traže za ulaz 50 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dinastija

    28. septembar 2021 | 20:56

    Kad imaju od koga da nauče i nije ni čudo. To su sve fanovi reality starleta. Hvala velikom naučniku što na nacionalnoj tele lepo vaspitava decu.

  • nest

    28. septembar 2021 | 21:21

    Treba kazniti roditelje kad maloletna osoba napravi sr*nje. Oni su jedini odgovorni!

  • Ivan

    28. septembar 2021 | 21:44

    Otisla drzava u aut odavno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA