≫ 

Kon: Najdrastičnija mera za zaustavljanje korone bila bi zatvaranje svega na 10 dana

- Ako je nešto protivustavno onda se jasno to i kaže, onda kažemo moraju biti restriktivne mere, ako ne mogu ni one, mi nemamo više šta da predložimo - navodi epidemiolog

  • 41
Predrag Kon Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Najdrastičnija mera za zaustavljanje je zatvaranje na 10 dana svega, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

- Mi smo pre 17 dana imali sastanak i ja sam izašao s njega ubeđen da smo se nešto važno dogovorili, tada kad smo izašli ja ne znam da li je iko pomislio da nešto nije dogovoreno. Neka opstrukcija postoji. Ja mogu da tvrdim da to nije sam krizni štab, ali medicinski deo kriznog štaba se koristi kao moneta za potkusurivanje - navodi Kon gostujući u "Beogradskoj hronici".

- Govorimo od sredine jula da je važno početi sa pooštravanjem mera. Odgovara nam se da je protivustavno da se primene kovid propusnice. Mi o tim merama govorimo od samog početka, da je to potrebno koristiti tokom leta, a jedan deo je i korišćen za festivale, zašto to nije zaživelo, zaista ne znam - navodi Kon. - Ako je protivustavno onda se jasno to i kaže, onda kažemo moraju biti restriktivne mere, ako ne mogu ni one, mi nemamo više šta da predložimo.

Očigledno ignorisanje samog postojanja ovakve situacije, koja se ne popravlja, deluje frustrirajuće, zaista služimo za neku vrstu pokrića da se neke stvari ne rade, objašnjava Kon.

Rešenje vakcinacija

Šta bi bilo rešenje da nekako obuzdamo epidemiju, pitala je voditeljka.

- Rešenje je u vakcinaciji, i treća doza je važna jer podiže imunitet, utiče i na kolektivni imunitet. Najvažnija od svega je vakcinacija mladih, tu smo ozbiljno zakazali. Niz zemalja je bio iza nas, a sad imaju vakcinisano po 80 odsto stanovništva. Duboko je prisutna ideja da nama vakcina ne treba. Jednostavno se mora zaustaviti antivakcinalizam u Srbiji to više nije obična razmena mišljenja, direktno se utiče na to da ljudi umiru - navodi Kon.

Ubrzano nam se pune bolnice i dostiže nivo iz vanredne situacije.

Najracionalnije kovid propusnice

Na pitanje voditeljke šta bi bio izlaz iz ove situacije, Kon je rekao da bi najdrastičniji izlaz bilo zatvaranje na 10 dana svega.

To se neće dogoditi, ustvrdila je voditeljka.

- Pitali ste me kao epidemiologa. To je nadrastičnije, a najracionalnije su kovid propusnice pod hitno, obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika pod hitno, nema dalje pregovaranja, ova epidemija pokazuje svoje najstrašnije lice. Mi imamo situaciju da se kockamo sa životima. Nema više vremena za premišljanje - smatra Kon.

Video: Kon o kovid propusnicama: Zakočeni smo, jer je odmah u startu rečeno da je to protiv Ustava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grli

    28. septembar 2021 | 18:38

    Aj bre pusti nas da zivimo. Ko oboli nek mu je sa srecom, ko prezivi pricace. Dosta!

  • Neko

    28. septembar 2021 | 19:05

    Nemate šta više da predložite? Da li je iko ikada od početka ovog treceg svetskog rata igde predložio: RANIJI ODLAZAK NA SPAVANJE, više voća i povrća, sport, boravak u prirodi, kao mere za jačanje imuniteta? Sve gore navedeno je besplatno i ima 0 nus pojava po zdravlje a 100% dobar učinak

  • Brundova osveta

    28. septembar 2021 | 19:06

    Slovenija je dobila kredit od MMF od 5 milijardi dolara cim je zategla mere kontrole naroda, posto Korona mere sluze dresuri naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA