≫ 

Bebi bum beloglavih supova na Uvcu: Ove godine na svet došlo čak 117 mladunaca, nekad im je pretilo izumiranje

Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života

  • 3

Foto: RINA

Ukoliko vas put navede u kanjon Uvca osim fantastičnih pejzaža, na liticima koje okružuju Uvačko jezero dočekaće vas i beloglavi supovi. Sa rasponom krila od tri metra može se reći da su oni kraljevi srpskog neba, a njihov veličanstven let oduševljava posetioce Specijalnog rezervata prirode Uvac smštenog između Nove Varoši i Sjenice. Ove ptice pre nekoliko godina borile su se za opstanak na jugozapadu Srbije, a iz te bitke izašle su kao pobednici.

- Početkom sedamdesetih godina na teritoriji opštine Nova Varoš proglašeno je zaštićeno područje kako bi se zaštitili upravo beloglavi supovi. Tada je bilo oko 50 gnezdećih parova, a devedesetih godina taj broj je opao na svega sedam. Tada su preduzete stroge mere zaštite, formirano je hranilište na koje se godišnje iznosi oko 400 tona hrane i na taj način uspeli smo da spasemo te ptice od izumiranja i raseljavanja - rekao je za RINU Steva Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, a ove godine zabeležen je i svojevrsni „bejbi bum“ jer je kolonija dobila 117 mladunaca. Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života.

- Do pete godine oni se ponašaju kao pravi tinjedzeri, obilaze svet i svuda lete. Kad dostignu polnu zrelost pronalaze partnera i sa njim ostaju čitav život. Ukoliko se jednom od njih nešto desi ne pronalaze drugog i ostaju sami. Prema podacima koje smo dobili na osnovu monotoringa 62 odsto njih se vraća u svoju koloniju, ovde na Uvac i tu svijaju gnezdo, dok se 38 odsto „skući“ u nekoj drugoj koloniji - izjavio je Radovanović.

Kolonija beloglavih supova na Uvcu je druga po veličini u Evropi, a veća se nalazi samo u Španiji. Ove ptice nisu predatori i ne napadaju druge vrste, a hrane se isključivo leševima papkara. Iako su i mladunci poprilično krupni, to su izuzetno nežne i krhke jedinke što pokazuje i podatak da samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    4. oktobar 2021 | 10:42

    Kad se covek skloni sve bude u redu.

  • NATALITET

    4. oktobar 2021 | 10:44

    Njima ne treba bogatstvo da bi se namnožili kao ljudima,imaju prirodnu inteligenciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA