≫ 

Analizom fotografija sa pecanja usledio preokret: Marko je "grdosiju" ulovio 3 puta

Sudeći po fotografijama koje nam je Marko dostavio, ispostavilo se da istog soma upecao čak tri puta

  • 6
Ribar, marko, som Foto: Privatna arhiva

Veoma zanimljiva situacija koja se mladom ribolovcu Marku Jovanoviću (22) dogodila na Seni, kada je dva puta u toku godine uhvatio istog soma, dobila je zanimljiv obrt. Naime, sudeći po fotografijama koje je mladić dostavio redakciji Telegrafa, ispostavilo se da je susret sa ovom istom ribom imao nešto ranije, te da su se ribar i njegova lovina susreli čak tri puta.

Sve tri fotografije prikazuju ovu "slatkovodnu grdosiju" sa istim ožiljkom na donjoj vilici i isečku na repu, po kome je ostao prepoznatljiv, a zbog koga je Marko soma nazvao "battle scar".

- Pogledao sam staru fotografiju koja je nastala negde u julu 2020. godine, kada sam odlučio i da napravim prenos uživo u Fejsbuk grupi "Srbija ribolov". Posle sam postavio fotografiju na svom Fejsbuk profilu. I eto, godinu dana kasnije došlo je do priče da sam dva puta upecao istog soma, da bih posle toga ispostavilo da smo se sreli zapravo tri puta - kaže nam Marko.

Som je za to vreme porastao za samo oko jedan do dva centimetara, ali je značajno postao teži, te je važio i kao veći izazov.

U domaćim ribolovačkim krugovima ovo se može opisati kao pravo malo čudo ili podvig. Ipak, Marko objašnjava da već duže vreme peca na istom mestu, a lovinu uvek vraća u vodu.

- To bi i značilo da se ova vrsta ribe čvrsto drži svoje teritorije, bukvalno godinama, i da tu ima prevlast  - objašnjava on i dodaje:

- U Srbiji je relativno skoro počeo taj trend "upecaj pa pusti", ali u Francuskoj to dugo postoji.

Kako kaže, nije očekivao ove susrete, ali ne isključuje mogućnost da se to opet dogodi.

- Često sam na tom istom mestu, na istoj poziciji, pecam sa istim mamcem. Ipak, mislim da ću ga sledećeg puta pustiti na miru, verovatno sam mu već dosadio - zaključuje kroz smeh Marko.

Reakcije ljudi koji prate Markove aktivnosti preko njegovog Jutjub kanala su veoma interesante i uglavnom su pune reči hvale. Ovakvi podvizi u svetu ribolova motivisali su ga, kako kaže, da jednog dana i krene profesionalno da se bavi ovom aktivnošću.

"Naučio sam da hodam, pa da držim štap"

Kako je Marko ranije rekao za Telegraf, svoje detinjstvo proveo je u Kočinom selu, 50 metara od Velike Morave. Odrastanje u blizini reke učinilo je da ovaj momak razvije veliku strast prema pecanju.

- Naučio sam da hodam, pa da držim štap u rukama. Uvek sam gledao prvom prilikom da sa ocem ili komšijom odem na pecanje, bio je to čitav doživljaj za mene.

Ribolov, kako kaže, za njega nije samo "opuštanje pored reke, već svojevrstan "čin nadmudrivanja".

U ribolovačkim krugovima postao je zapažen nakon što je u Seni počeo da peca somove "kapitalce". Važno je naglasiti da Marko svoje ulove uvek ponovo vraća u vodu. To je jedan od razloga zbog koga je ova situacija oduševila domaće ribolovce.

- Ovakvi kapitalci su vrlo retki kod nas. Ovde 90 posto ribolovaca svoje ulove pušta nazad, što je ređe u Srbiji, pa znači da su veće šanse da će riba porasti do te veličine.

Zato kao odgovor na pitanje kako je dva puta upecao istog soma naglasio je:

- Pusti, pa uz mnogo sreće ćeš možda sresti istog ponovo.

Video: A mogao je i jednom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    12. oktobar 2021 | 22:35

    Pa ovo je pas a ne riba.On cim mu baci igracku ovaj mu dođe...dobar je decko što vraća ribu nazad u vodu,to je pravi ribolovac.

  • Bravo ljudino

    12. oktobar 2021 | 22:04

    Malo je takvih ribolovaca i LJUDI

  • 😂

    12. oktobar 2021 | 23:37

    Som izgleda voli da se slika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA