≫ 

Još jedna porodilja (26) izgubila bitku s kovidom u Srbiji: Pluća bila praktično razorena

* D. J. (26) preminula je pre dva dana u VMC "Karaburma" posle 6 dana provedenih na respiratoru * Porodila se pre 3 meseca

karaburma vmc respirator zena Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović, Shutterstock

Srbija je izgubila još jednu porodilju, a još jedno tek rođeno dete ostalo je bez majke. U VMC "Karaburma" pre dva dana od posledica korona virusa preminula je porodilja D. J. (26) iz Beograda, koja se porodila pre tri meseca. 

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma potvrdio je za Telegraf.rs da je ova mlada majka izgubila bitku sa kovidom 19.

Kako nam je objasnio, ona je u bolnicu primljena u jako teškom stanju, pluća su joj bila praktično razočera, zbog čega su morali odmah da je intubiraju.

- Bila je na respiratoru oko 6 dana, i nažalost, preminula - kaže doc. dr Udovičić.

D. J. je bila nevakcinisana, a osim toga bila je i veoma gojazna osoba.

- Kada smo pitali rodbinu zašto se nije vakcinisala rečeno nam je da su je savetovali u trudnoći da se ne vakciniše - rekao je Udovičić i osvrnuo se na to koliko je kovid 10 opasan za trudnice.

- Vidite koliko ima preminulih trudnica. One su sada najugroženija kategorija. Ovo je ogroman broj na broj trudnica, veliki procenat, a broj komplikacija onih koji dobiju vakcinu se meri jednim u milion i više.

U poslednjih 10-ak dana ne prođe ni dan, a da ne čujemo da je korona odnela život nekoj porodilji ili trudnici.

Samo što smo jutros saznali da je porodilja S. I. (33) iz okoline Aranđelovca u nedelju umrla u KBC "Dragiša Mišović", stigla nam je vest da je u istom danu život izgubila i D. J. samo u drugoj bolnici.

Dosad nijedna nije bila vakcinisana, a upravo o tom problemu govorio je za Telegraf.rs prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu. On je tada istakao da bi voleo da pita ginekologe koji su im vodili trudnoću, da sledeći put potpišu da neko ne treba da se vakciniše.

- Dosta tih trudnica ili njihove porodice su rekle da su im ginekolozi savetovali da se ne vakcinišu. Sledeći put za svaku trudnicu svaki akušer da napiše šta on misli o vakcinaciji, pa neka stanu oni iza tog potpisa da neko ne treba da se vakciniše. Neko mora da snosi odgovornost. Srbija teško da se u istoriji susrela sa jednim ovakvim debaklom. Pre par meseci sam govorio šta će se desiti. Ne postoji nikakva šansa da se ovo zaustavi, a da se nešto ne učini. Zaustaviće se kada se svi budu zarazili - rekao je Janković za naš portal.

Video: U Dragiši Mišoviću 5 beba mlađih od mesec dana zaraženo Kovidom: Najmlađa je stara samo 6 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    12. oktobar 2021 | 12:59

    Jel ima u jos nekoj Drzavi ovoliko preminulih trudnica?

  • Gaga

    12. oktobar 2021 | 13:18

    Neka neko od ovih strucnjaka garantuje da su vakcine bezbedne za trudnice ,neka stavi potpis da im garantuje i da ce krivicno da odgovara za posledice! Ne razumem sta je to toliko tesko ako su sigurni da su bezbedne???

  • Prota

    12. oktobar 2021 | 12:43

    Strasno bre ja vise ne znam kome verovati,jedni doktori kazu vakcini se,drugi kazu ni slucajno pricam za trudnice,ako ste nesposobni dajte ostavke i pustite neke strucne ljude da nas rese ove bede,dosta je vise Kona i slicnih neznalica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA