≫ 

Najmanje vode na Rzavu u poslednjih 30 godina zabeleženo ovog leta: Konačno ukinute restrikcije

Poboljašanje hidrološke situacije doprinelo je ukidanju Naredbe o restrikciji isporuke vode korisnicima, koja je trajala od kraja jula ove godine

  • 0
Rzav, vodosnabdevanje, Foto: RINA

Nakon skoro tri meseca, stanje na zahvatu Ševelj na vodosistemu Rzav konačno je stabilizovano, a proticaj reke u oktobru je 4000 sekundnih litara.

Poboljašanje hidrološke situacije doprinelo je ukidanju Naredbe o restrikciji isporuke vode korisnicima, koja je trajala od kraja jula ove godine.

- Avgust, septembar, kao i prvih 10 dana oktobra bili su najteži do sada, počev od 1993. godine. Malovodni period bio je veoma dug, ranijih, kriznih, sušnih godina malovodni period počinjao je krajem avgusta meseca a završavao se početkom oktobra ili krajem septembra meseca - izjavio je za RINU inženjer Zoran Barać, direktor JP "Rzav" u Arilju.

Zbog smanjenog vodostaja na Rzavu tokom letnjih meseci restrikcije su bile uvedene u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Lučanima i Požegi. A pet lokalnih samouprava zbog teške hidrološke situacije tada je proglasilo i vanrednu situaciju.

Video: Ekološka katastrofa u Skrapežu: Potrovana riba pluta rekom kod Kosjerića i Požege! Pomor!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA