≫ 

Veliki podvig poznatog kardiohirurga u Tiršovoj: Operisao troje dece sa teškim srčanim anomalijama

Operisano je troje dece a dvoje je već odvojeno od mehaničke ventilacije

  • 10
kardiohirurg Martin Kostolni, Ilić, Tiršova Foto-kolaž: Ministarstvo zdravlja, Milena Đorđević

Čuveni kardiohirurg iz Londona prof. dr Martin Kostolni, opet je u Beogradu, gde je u prethodna dva dana sa timom stručnjaka iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj operisao troje dece sa teškim srčanima anomalijama. Mališanima su izvedeni kompleksni i dugotrajni zahvati, a dvoje od troje mališana je već skinuto sa mehaničke ventilacije dok se treće, takođe, oporavlja.    

Ovaj vodeći dečiji kardiohirurg u Beogradu, odnosno u klinici u Tiršovoj je, kako kaže osmi put. U ovoj seriji operacija, zajedno sa timom kardiohirurga klinike, izveli su hirurške procedure REV i NiKAIDOH metodom, za lečenje kompleksne transpozicije velikih arterija kod dece.

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da se oslonim na izuzetan tim profesora Ilića. Ono što ja ovde radim, zapravo, predstavlja samo jedan mali segment tokom celog tog postupka, a koji obuhvata dijagnostiku, sve ono što dolazi pre operacije, samu operaciju, a onda i postoperativni opiravak. Ja sam upućen samo u taj operativni deo. Radi se o veoma složenim hirurškim intervencija kod male dece sa urođenim srčanim manama - kaže prof. dr Kostolni:

- Bilo bi komplikovano objašnjavati, ali u svakom slučaju radi se o loše postavljenim aortama i njihovom obezbeđivanju veze koja nije postojala. Mi smo ovde uradili već 3 operacije, to su intervencije koje izuzetno dugo traju. Uspeh rezultata se meri time kako se odvija postooperativni oporavak, a u skladu sa tim zadovoljstvo mi je da mogu da kažem da se dvoje od troje dece već dobro oporavilo, a treće dete je u toku oporavka.

Načelnik službe kardiohirurgije u UDK u Tiršovoj prof. dr Slobodan Ilić naveo je da su sa gostom iz Londona za vreme svih njegovih poseta uradili 23 kompleksne i složene operacije.

- Svaka od tih poseta je imala neku vrstu tematskog ciklusa. Hirugija mana srca je veoma složena. U  protekla dva dana smo radili pacijente sa kompleksnom transpozicijom velikih arterija. Operacije koje smo radili su podrazumevale transplantaciju aorte korena. Izvadi se kompletni aortni koren i premestimo ga u anatomsku poziciju, a samim tim smo razrešili problem plućne arterije. To je procedura koja nije sasvim nova - pojasnio je prof. dr Ilić i dodao da je ova intervencija prvi put urađena 1982. godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podsetio je da je prof. dr Kostolni jedan od najboljih kardiohirga za operacije na srcu kod dece. Njegovim dolaskom u Beograd, kako je istakao, dosta se uštedelo, s obzirom na to da deca nisu morala da idu u London na operaciju.

-  Anomalije zbog kojih se rade ove operacije su prava retkost, javljaju se na nekoliko miliona rođene dece. Mi stvarno imamo izvanrednu kardiohirurgiju, ali postoje stvari koje ne možemo da rešimo. U tom slučaju bismo morali da šaljemo našu decu u inostranstvo da se operišu, a da su otišla to bi koštalo minimum 70.000 funti, evra, dolara... Zamislite kolika je ušteda dolaskom profesora, koji je operisao samo sada troje dece. Tu postoji i druga stvar - deca su tu sa svojim roditeljima, ne govori se strani jezik, sve su to beneficije - rekao je Lončar i zahvalio se i profesoru Kostolniju a i timu iz Klinike u Tiršovoj.

Ministar je dodao i da je dogovoreno da naši mladi doktori idu u London na usavršavanje, a profesor Kostolni će nastaviti da dolazi kod nas sa svojim timom ćime se saradnja sa našom zemljo nastavlja.

Kostolni je inače vodeći dečji kardiohirurga u londonskoj bolnici “Grejt Ormond strit".

Video: Dr Nuri Soysal operiše poznate svetske face, a sad je stigao u Beograd i stvara umetnost na licu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA