≫ 

Da li su Srbi već prijavili lekare koji savetuju pacijente da se ne vakcinišu? Viber kaže "da"

Prijavu Lekarskoj komori Srbije građani mogu da pošalju elektronski na mejl info@lks.org.rs, kao i da prijave na viber broj Ministarstva zdravlja 064-8811-405

Vakcinacija u Beogradu

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Lekarskoj komori Srbiji (LKS) dan pošto je objavljeno da se mogu prijaviti lekari koji su pacijentima savetovali da se ne vakcinišu protiv korona virusa, nije stigla još nijedna prijava, dok su s druge strane, kako saznajemo, na Viber broj Ministarstva zdravlja koji je od juče u funkciji za tu namenu, počele da stižu prijave koje se proveravaju, koliko su relevantne.

Da će lekari koji nastupe ovako prema pacijentima kada je vakcinacija protiv korona virusa u pitanju moći da se prijave, pa čak i da se sankcionišu juče je, da podsetimo, rekao ministar zdravlja Zaltibor Lončar.

- Dogovorili smo se već da ubuduće kada vam neki lekar kaže da ne treba da se vakcinišete, Lekarska komora Srbije pokrene proces, pokrenuće prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi. I ići će se na Sud časti, koji ima Lekarska komora Srbije, dakle, najverovatnije ćete izgubiti licencu. To je stav struke, to je odluka Lekarske komore Srbije. Podržavam tu odluku, ona je neminovna - rekao je ministar Lončar.

Direktor Lekarske komore Srbije (LKS) dr Milan Dinić rekao je za Telegraf.rs da ova institucija nije dobila još nijednu prijavu.

- Ako je nekome lekar rekao da se ne vakciniše, onda je potrebno da nam se da ime i prezime. Verujem da svako od nas kolega, koji radi ovaj posao i koji sedi u skafanderu više od godinu i po dana neće istovremeno ljudima da govori da se ne vakcinišu. Verujem da ima takvih slučajeva, ali to nisu ljudi koji se bave medicinom. Oni imaju pravo na drugačije mišljenje, ali u ordinaciji nemaju pravo i u ordinaciji moraju da se ponašaju po kodeksu medicinske etike, da se ponašaju u skladu sa medicinom i  dokazima - kaže Dinić.

Na ove korake zdravstvene vlasti su se odlučile nakon niza smrti trudnica i porodilja, a koje se, navodno, nisu vakcinisale po savetu lekara.

Dinić podseća da je vakcina za trudnice odobrena krajem aprila, početkom maja.

Objašnjava i da svako ko naglasi da iza njegove odluke da se ne vakciniše stoji lekarski savet, treba da kaže ko je, kada i kako to rekao.

- Svakako lekar vas ne može da natera da se ne vakcinišete. Odluka je na pacijentu. Ali svako ko tvrdi da iza njegove odluke stoji savet lekara, treba da kaže ko je, kada i gde to rekao. Takvi slučajevi sigurno postoje, to je, verujem, manjina, ali hajde da oni dobiju ime i prezime i da to rešimo - kaže Dinić koji je mišljenja da će možda biti prijavljeno jedan do dva takva slučaja.

Podseća da se LKS zalaže za vakcinaciju, kao osnovnu meru prevencije, svih građana, izuzev osoba kod kojih postoje apsolutne kontraindikacije, i da je to jedinstveni stav struke koji je naglašen više puta.

- Ukoliko neki lekar radi suprotno ovom stavu, i pacijentima kod kojih ne postoje kontraindikacije, savetuje da se ne vakcinišu, taj lekar ne radi samo na štetu svojih pacijenata, ugrožavajući njihovo zdravlje i život, već i na štetu struke i svojih kolega.

Lekarska komora Srbije zato poziva građane da, ukoliko im se u praksi dogodi da ih lekar savetuje da ne prime vakcinu, slučaj prijave Lekarskoj komori Srbije, uz dostavljanje medicinske dokumentacije sa pregleda.

- Lekarska komora Srbije je stava da apsolutna većina naših lekara svoj posao obavlja savesno, kao i da su lekari Srbije podneli veliki teret i žrtvu u prethodnih godinu i po dana. Upravo iz tih razloga se ne može prebaciti odgovornost pacijenata i njihovog ličnog izbora na lekare, bez jasnog navođenja imena lekara koji ih je eventualno savetovao da ne prime vakcinu -  kaže Dinić.

Ako takvi slučajevi neprofesionalnog ponašanja postoje, moraju biti jasno prezentovani i predati Sudu časti. Prijavu Lekarskoj komori Srbije građani mogu da pošalju elektronski, na e-mail: info@lks.org.rs.

Članica Kriznog štaba i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, danas je podržala ideju da se prijavljuju lekari koji građanima sugerišu da se ne vakcinišu i da tako izgube licence za rad.

Kisić Tepavčević je rekla da ne poznaje nijednog takvog lekara, a da ih poznaje, kaže, prijavila bi ih. Dodala je da apsolutno podržava inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara za prijavljivanje takvih koleg:.

- Jako sam razočara i tužna ako se to zaista dešava na terenu. Tu moramo da reagujemo upravo na način kako je ministar Lončar predložio. 

Istakla je i da neko ko je završio medicinu, apsolutno ne sme da sugeriše građanima da se ne vakcinišu. Ocenila je da su takvi postupci lekara u suprotnosti sa svim, i stručnim i etičkim kodeksima.

Juče je pušten i viber broj Ministarstva zdravlja 064/8811405 na koji građan mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

- Sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem ovog broja biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koje je još jednom pozvalo građane koji se do sada nisu vakcinisali da isto učine što pre, jer je to jedini način na koji se epidemija korona virusa može staviti pod potpunu kontrolu.

Video: Kon o kovid propusnicama: Zakočeni smo, jer je odmah u startu rečeno da je to protiv Ustava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasta

    15. oktobar 2021 | 22:43

    Mene zanima gde da prijavimo ove sto savetuju da se vakcinisemo? Naravno..mi koji ne zelimo

  • Tig

    15. oktobar 2021 | 22:41

    Ovo je hajka na lekare,tako moze svako dati laznu izjavu i lekari ostanu bez posla.

  • Zvezdan

    15. oktobar 2021 | 22:24

    Braco vakcinu ne primajte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA