Studenti pažnja - praksa u organima javne uprave!

Reforma javne uprave uz podršku EU

  • 2
Javna uprava

Foto: Ivan Zupanc

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potpisalo Sporazum o saradnji između 18 državnih i drugih organa i pet državnih univerziteta

- Da bi uspešno završili reformu javne uprave i postali stvarno „uprava po meri građana“ najvažniji su kvalitetni ljudski resursi, koji raspolažu znanjem i veštinama potrebnim da prate savremene procese i načine rada. Cilj je da se kroz studentsku stručnu praksu promoviše javna uprava kao poželjan poslodavac i ukaže na širi značaj koji donosi rad u javnoj upravi i učešće u reformskim procesima na ukupno unapređenje različitih aspekata privrednog i društvenog života - poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između 18 državnih i drugih organa i pet državnih univerziteta. Reč je o Sporazumu koji će omogućiti studentima završnih godina fakulteta da stručnu praksu obave u javnoj upravi.

Tim povodom početkom novembra biće organizovan i prvi Sajam studentske stručne prakse i to online, u virtuelnom prostoru Palate Srbija. To će biti prilika da se državni organi predstave studentima na inovativan i moderan način, a 400 studenata biće u prilici da se za svoju stručnu praksu prijave i preko portala www.strucnapraksa.mduls.gov.rs.

Javna uprava

Foto: Ivan Zupanc

Da bi sve to bilo i realizovano, u ceo proces uključili su se i državni univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof.dr Vladan Đokić istakao je da uspostavljanje partnerstva sa javnom upravom univerziteti prepoznaju kao osnov za unapređenje kvaliteta postojećih studentskih programa, posebno sa aspekta obezbeđivanja okvira za sticanje praktičnih veština studenata i dostizanje visokog nivoa kompetencija za rad u realnom radnom okruženju.

- Sa druge strane, iskustvo kadrova zaposlenih u javnim upravama prepoznajemo kao vredan resurs znanja koja mogu biti podeljena kroz različite vrste nastavnih i vannastavnih aktivnosti i doprineti da budući stručnjaci u različitim oblastima razmišljaju kreativno i problemski - dodao je Đokić.

Javna uprava

Foto: Ivan Zupanc

Prof. dr Bratislav Mirić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru poručio je da je neobično važno da studentima završnih godina studija, državni organi ukažu na suštinu i modalitete posla sa kojim će se možda susretati nakon studija. On je naveo da ovakvi vidovi saradnje jesu deo svetske prakse i da se današnja inicijativa može sažeti u jednu rečenicu: “Dajte mladim i učenim ljudima šansu!”.

Plan je da se u narednim godinama poveća broj državnih organa koji će se pridružiti ovom programu, kao i da se obezbedi raznovrsnija ponuda stručne prakse za studente osnovnih i master studija.

Javna uprava

Foto: Ivan Zupanc

Sporazum o saradnji u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu danas su sa državnim univerzitetima potpisali Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nacionalna akademija za javnu upravu, Republički sekretarijat za javne politike, Služba za upravljanje kadrovima, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, gradovi Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Pazar i Subotica.

Sajam studentske stručne prakse samo je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

Glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. oktobar 2021 | 13:29

    Studenti, dodjite da naucite da je pauza za kafu svetinja radnog vremena!

  • ✌️

    16. oktobar 2021 | 17:12

    Praksa ce im se sastojati ,od donosenja kafe i dorucka, a ima i onih ,ko bi da se i ogrebu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA