≫ 

Baka Ilona Kovač je danas napunila 107 godina: "Godine su teret, ali danas sam veoma srećna"

O Ilonki su mediji počeli da pišu kada je slavila 104. rođendan što je bila prava atrakcija

  • 2
Najstarija Novosađanka primila vakcinu Foto: Facebook/Dom zdravlja "Novi Sad"

Ilonka Kovač, najstarija Srpskinja i Novosađanka, napunila je danas 107 godina. Za nju će u nedelju, kao i svake godine, biti služena misa u novosadskoj crkvi Imena Marijinog, gde još uvek redovno dolazi na misu sa Satelita, gde stanuje.

- Godine su teret, ali danas sam veoma srećna - ovako govori Ilona, koja i sama ume da se našali na račun svojih godina.

Ono što mnogi pitaju ljude koji dožive duboku starost, jeste da li postoji neka tajna dugovečnosti i kako može toliko da se živi. To pitanje nije zaobišlo ni Ilonu.

- Uvek sam živela skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže. Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke... Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim. Više puta sam osetila da je došao kraj, ali, evo, i dan-danas sam tu. Nikad se ne zna unapred, to je trenutak u kojem se nešto dogodi ili ne - priča ona za novosadski "Dnevnik".

Baka Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Danas živi na Satelitu. Sin je neženja i živi s njom. Od ćerke je dočekala i čukununuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu.

O Ilonki su mediji počeli da pišu kada je slavila 104. rođendan što je bila prava atrakcija. Međutim, u odnosu na bogatu i nimalo laku životnu priču, verovatno je u sećanju svih koji su tada čuli za nju najviše ostala rečenica upućena sinu – osamdesetogodišnjaku.

- Kad sam napunila 100 godina, rekla sam mu: 'Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu! - nasmejala je sve tada Ilona Kovač.

Video: Tinejdžer sa autizmom uči stogodišnjaka da pleše u domu za stare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    15. oktobar 2021 | 16:44

    Neka joj je sretan rođendan i da još dugo uređuje svoju baštu.

  • Živa bila

    15. oktobar 2021 | 17:20

    Da poživi još dosta godina,pa da oženi sina,šta se i on šlepa i pravi lud,pa da i od njega dobije unučiće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA